Fransız seçiminde Türk başarısı

Güncelleme Tarihi:

Fransız seçiminde Türk başarısı
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 2008 11:04

Fransa'da yapılan yerel seçimin ikinci turunda Türk kökenli adaylar önemli başarılar elde etti. Strasbourg'da 3 aday birden kazandı.

Haberin Devamı

FRANSA'da yerel seçimlerin ilk turunda birçok şehri Sosyalist Parti'ye (PS) kaybeden Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Halk Hareketi Birliği (UMP), ikinci turda da hüsrana uğradı. Büyük şehirler arasında ilk turda Lyon'da seçimi kazanan Sosyalist Parti, yükselişini ikinci turda da sürdürerek Paris, Strasbourg, Toulouse ve Lille'de de gülen taraf oldu. İlk turda sadece Bordeaux'daki başarıyla yüzü gülen UMP'nin ikinci turdaki mutluluğuysa, Marsilya’nın az farkla da olsa Sosyalist Parti’ye kaptırılmaması oldu.

Yerel seçimlerin ülke içi siyaset sahnesine yansımalarına ilişkin yapılan yorumlarda, iktidardaki UMP'nin ve Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin seçmen tarafından cezalandırıldığı görüşü ağırlık kazanırken, Sosyalist Parti'nin önde gelen hemen her ismi, dün gece televizyon programlarında seçim zaferini, kendi partilerine yönelik daha kapsamlı destek toplama fırsatı olarak değerlendirdi.

Haberin Devamı

Başkent Paris'te de seçimler beklenen şekilde sonuç verirken, şehrin son belediye başkanı Sosyalist Partili Bertrand Delanoe, yüzde 57'lik oy oranıyla koltuğunu korudu. Delanoe’nin bu önemli başarısı, birçok politikacı tarafından, Fransa’nın önümüzdeki yıllardaki geleceğini etkileyecek bir gelişme olarak gösterildi. Sosyalist Parti liderliğine ve Fransa cumhurbaşkanlığına oynadığı bilinen Delanoe'nin, bu zaferle önümüzdeki genel seçimlerde adaylık için yarışacağı öngörülen Segolene Royal’e karşı önemli bir avantaj elde ettiği öne sürüldü. Nicolas Sarkozy'den önceki Fransa cumhurbaşkanı Jacques Chirac da bu göreve gelmeden önce Paris Belediye Başkanlığı görevini yürütmüştü.

KAZANAN TÜRK SAYISI 41’E YÜKSELDİ

Fransa’daki 2008 yerel seçimleri, bu ülkede yaşayan Türk asıllı Fransızlar için de tarihi önem kazandı. Fransa’nın hemen her bölgesinde tüm partilerden belediye meclis üyeliklerine aday olan 100’ün üzerindeki Türk'ten 15'i daha başarıya ulaştı. Böylece ilk turda sandıktan çıkan 26 Türk kökenli Fransız ile birlikte Fransa'daki belediyelerde kendine yer edinen Türk sayısı 41’e ulaşmış oldu.

Haberin Devamı

Başkent Paris içerisindeki 15'inci bölge belediyesinin başkan yardımcısı Agnes de Fressenel (Agnes Evren) de partisi UMP’nin bu bölgede seçimi zaferle kapatmasının ardından görevini devam ettirme hakkını elde etti. Paris yakınlarındaki Garge-les-Gonesse adlı banliyöde bağımsız listeden adaylığını koyan Tütem Şahindal ve yine Paris'in banliyösü Goussainville'de UMP listesinden seçime giren Şuayip Çıngı ile Gencebay Çakar da seçimi kazandı. Yine Goussainville'de Sosyalist Parti’nin seçimi kaybetmesine karşın listenin üst sırasında bulunan Sevgi Karaman, bu banliyöde belediye meclis üyeliğini kazanan üçüncü Türk oldu. Paris'e yakın Noisy-le-Sec’te seçime Demokrat Hareket (MoDem) listelerinden giren Fatma Eda Axelle Aşık da, bu bölgede seçimi Sosyalist Parti’nin kazanmasına karşın listenin üst sıralarında yeralması sayesinde belediyede görev alma hakkını elde etti.

Haberin Devamı

Sosyalist Parti'nin Strasbourg’da elde ettiği zaferin ardından bu partiden aday olan Şaban Kiper ve Mine Günbay, Strasbourg Belediye Meclisi’ne girdiler. Çok sayıda Türk’ün yaşadığı Mulhouse’da Mevlüde Gündüz UMP listesinden; Toul’daysa Olivier Erdem ile Dilek İrdeli Sosyalist Parti, Songül Davutoğlu da bağımsız sağ listesinden belediye meclisi üyeleri oldu.

İçişleri Bakanlığı verilerine göre, tüm Fransa’da ilk turla birlikte belediyelerde görev alma hakkını elde eden 41 Türk şöyle:

Agnès de Fressenel, Paris 15. Bölge, (UMP), Tütem Şahindal, Garge-les-Gonesse / Paris (Bağımsız sağ), Sevgi Karaman, Goussainville / Paris (PS), Gencebay Çakar, Goussainville / Paris (UMP), Şuayip Çıngı, Goussainville (UMP), Fatma Eda Axelle Aşık, Noisy-Le Sec / Paris (MoDem), Cumhur Güneşlik, Clichy-sous-bois / Paris (PS), Hayriye Abukan, Clichy-sous-bois / Paris (UMP), Ülkü Yanık, La Chapelle Saint-Luc / Paris (PS), Harun Yılmaz, Chalette-sur-Loing / Loiret (PC), Ferhat Doğaner, Chalette-sur-Loing (PS), Hanife Bayram, Chalette-sur-Loing (PC), Abdullah Ören, Chalette-sur-Loing (PC), Gülşen Yıldırım, Limoges (PS), Turgay Eryıldız, Villefranche-sur-Saone / Lyon (UMP), Havva Işık, Clermont-Ferrand (PS), Olivier Erdem, Toul (PS), Dilek İrdeli, Toul (PS), Songül Davutoğlu, Toul (Bağımsız sağ), Mevlüde Gündüz, Mulhouse (UMP), İzzet Albayrak, Trelaze / Angers (PS), Döndü Düzgün, Trelaze / Angers (PS), Şaban Kiper, Strasbourg (PS), Mine Günbay, Strasbourg (PS), Kadir Güzel, Obernai / Strasbourg (UMP), Leyla Tan, Obernai / Strasbourg (UMP), Nimet Bozkurt, Barr / Strasbourg (UMP), Murat Güldal, Molsheim / Strasbourg (UMP), Meryem Yılmaz, Bourgoin-Jallieu (PS), Yusuf Yaman, La Verpillière (Bağımsız sol), Günay Yılmaz, La Verpillière (Bağımsız sol), Mustafa Yıldız, Cenon / Bordeaux (PS), Hürizet Günder Cenon / Bordeaux (PS), İzzet Koç, Lormont / Bordeaux (PS), Katia Şahin, Luneville (UMP), Yalçın Şimşek, Saint-Dizier (UMP), Leyla Kıyak, Vendreuve-sur-Barse (Bağımsız), Ergin Çankaya, Grand-Charmond (PS), Ferit Burhan, Woippy / Metz (UMP), Hatice Karagöz, Woippy / Metz (UMP), Cuma Ali Çelik, Savern (UMP).

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!