Fransa'dan Lübnan'da ateşkes için yeni öneri

Güncelleme Tarihi:

Fransadan Lübnanda ateşkes için yeni öneri
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2006 02:12

BM Güvenlik Konseyi'nde Lübnan'daki çatışmaları durdurmaya yönelik olarak daha önce bir karar tasarısı hazırlayarak diplomatik çabalara önderlik eden Fransa, yeni bir karar tasarısı daha sundu.

Haberin Devamı

Fransa yeni karar tasarısında, eski tasarıda olduğu gibi İsrail ile Hizbullah arasında Lübnan'da süren çatışmaların biran önce durdurulmasını ve soruna kalıcı bir çözüm bulunması gerektiğini vurguluyor. Ancak ilk tasarıdan farklı olarak bu yeni metinde kalıcı bir ateşkesin şartları da ortaya konuyor.

TASARIYA GÖRE ATEŞKES ŞARTLARI

BM Güvenlik Konseyi'nin 15 üyesine dağıtılan tasarıda, kalıcı bir ateşkesin sağlanması için öncelikle İsrail ve Lübnan'ın egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün korunması ve iki ülke arasındaki sınırı oluşturan “Mavi Hattın” çiğnenmemesi gerektiği vurgulanıyor.

Kaçırılan İsrailli iki askerin derhal serbest bırakılması gerektiği belirtilerek, Lübnan'da herhangi bir silahlı grubun bulunmaması ve Lübnan ordusunun güney Lübnan'da otoriteyi ele geçirerek etkili olmasını sağlamaya yönelik tüm İsrail-Lübnan anlaşmalarının ve BM kararlarının eksiksiz uygulanmasının altı çiziliyor. Tasarıda ayrıca İsrail'de bulunan Lübnanlı mahkumlarla ilgili sorunun çözülmesi ve bölgedeki kara mayınlarının yerlerini gösteren haritaların BM'ye verilmesi gerektiği de belirtiliyor.

TASARI ÇOKULUSLU GÜCÜN KURULMASINI DA ÖNERİYOR

Fransa'nın karar tasarısında, Lübnan silahlı kuvvetlerini bölgede barışçıl bir ortamın sağlanması konusunda desteklemek, kalıcı bir ateşkesin ve çözümün şartlarının uygulanmasına katkıda bulunmak için uluslararası bir gücün oluşturulması da teklif ediliyor.

Haberin Devamı

Tasarıya göre, bunun için öncelikle Lübnan ve İsrail hükümetlerinin kalıcı bir çözümün siyasi çerçevesi konusunda anlaşmaları ve oluşturulacak güce onay vermeleri gerekiyor.

Lübnan'da kurulması düşünülen yeni çokuluslu güce liderlik etmek istediği de söylenen Fransa, geçen cumartesi günü Güvenlik Konseyi üyelerine bir tasarı metni dağıtmıştı. Edinilen bilgiye göre, krizin çözümünün “kalıcı bir ateşkesten” geçtiğini söyleyen ABD, metinde söz edilen çatışmaların hemen durdurulması fikrine pek sıcak bakmadı ve öncelikle bazı koşulların yerine getirilmesi gerektiğini vurguladı. Hatta bazı kaynaklara göre ABD, Fransa'nın tasarısına karşı kendi tasarını hazırlama yoluna girdi.

Haberin Devamı

Ancak BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın Güvenlik Konsey üyelerinin aralarındaki görüş farklılıklarını gidererek Lübnan'daki çatışmaların derhal sona erdirilmesi, ve aynı zamanda kalıcı bir ateşkesin sağlanması için harekete geçmeleri gerektiği yönünde arka arkaya yaptığı çağrılar ve uluslararası baskılar sonucu karşıt fikirde olan ABD ve Fransa bir uzlaşma yoluna girdiler.

Konuyla ilgili müzakereler yoğun bir şekilde devam ediyor. ABD çok kısa zamanda konuyla ilgili bir Konsey kararının çıkacağını söylerken, Fransa daha temkinli davranıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!