Fransa'da yeniden ‘Dalida’ rüzgârı

Güncelleme Tarihi:

Fransada yeniden ‘Dalida’ rüzgârı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2007 17:18

FRANSA'nın başkenti Paris’te 1960, 70 ve 80'li yılların en ünlü Diva şarkıcısı Dalida, ölümünün 20'nci yılında düzenlenen etkinliklerle anılmaya devam ediyor.

Haberin Devamı

Etkinlikleri düzenleyen kurumların başında gelen Paris Belediyesi, bugünlerde Dalida'nın yaşamını konu alan sergiyi ziyaretçileriyle paylaşıyor. 8 Eylül'e kadar gezilebilecek sergide, sanatçının kullandığı elbiselerin yanı sıra, albüm kapakları ve oynadığı filmlerden kareler sergileniyor. Sergide, Dalida'nın birçok şarkısını, sahnedeki görüntüleriyle birlikte dinlemek, filmlerinden çarpıcı sekansları yeniden anımsamak mümkün. Asıl adı ‘Yolanda Gigliotti' olan Dalida, Kahire doğumlu, İtalyan asıllı bir Fransız. 1954 yılında ‘Miss Mısır’ seçilerek bir anda Paris'e gitme fırsatı bulan ve bir süre sonra bu şehirde prodüktörlerce keşfedilerek sahne dünyasına kazandırılan Dalida, 1957 yılından başlayarak çok sayıda plak çalışması ve 2000'in üzerinde müzik kaydına imza attı ve albüm satışları tüm dünyada toplam 120 milyonu aştı. Ünlü sanatçı, toplam 11 filmde başrol oyuncusu olarak yer aldı. Şarkılarındaki Akdeniz etkisini hiç yitirmeyen Dalida, her ne kadar ‘yıldızların altında’ bir yaşam sürdüyse de, aşklarının intihar etmesiyle, iderek daha da melankolik parçalarıyla ünlenmiş ve sonunda kendisi de, 3 Mayıs 1987 tarihinde Paris'teki ünlü Mortmartre Tepesi'ndeki evinde, yaşamına son vermişti.

Haberin Devamı

Dalida, daha sonra Ajda Pekkan'ın ‘Palavra’ ismiyle yorumladığı ‘Parole Parole’ şarkısının yanısıra, ‘Itsi bitsi petit bikini’, ‘Salma ya salama’, ‘Gigi in Paradiso’ gibi parçalarıyla dünyanın en ünlü yıldızları arasına girdi.
Paris Büyükşehir Belediyesi'nde ücretsiz gezilebilecek sergi, gerek Fransızlar'dan, gerekse de Paris'in yoğun turist nüfusundan büyük ilgi görüyor. Her gün en az 1000 kişinin ziyaret ettiği sergide hafta içi 1, hafta sonu 3 saat beklemeli kuyruklar oluşabiliyor.

DALİDA İÇİN NE DEDİLER?

* François Mitterand (Fransa Eski Cumhurbaşkanı): Dalida, Fransız müziğine damgasını vurarak, bize büyük bir sanatçı hatırası bıraktı.

* Brigitte Bardot: Özünde muhteşem, büyük, zeki ve çok yetenekli bir kadındı. Güzeldi. Kendisini başarıya ulaştırabilecek her şeye sahip gibiydi. Hayatı çok umutsuz bitti. Hep mükemmeli aradı gerçek aşkı bulamadı. Kimi zaman onun kız kardeşi gibi oldum. Ağlıyorum, ağlayacağım; çünkü hep müstesna biri oldu ve hep öyle kalacak.

Haberin Devamı

* Johnny Hallyday: Çok güzel bir kadındı. Hiçbir zaman demode olmadan, değerini hep korudu.

* Alain Delon: Onu çok severdim. Çok özel bir kadındı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!