Fransa'da yargıç öfkesi

Güncelleme Tarihi:

Fransada yargıç öfkesi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2011 00:00

Fransa’da 18 yaşındaki bir genç kızın sabıkalı bir tecavüzcü tarafından öldürülmesiyle ilgili konuşan Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, yargıçları görevlerini yerine getirememekle suçlayınca hâkimler bir haftalık greve çıktı. Hâkimler “Asıl sabıkalı Sarkozy” diyerek tepki gösteriyor.

Haberin Devamı

FRANSA’nın en zengin kadını Liliane Bettencourt’dan rüşvet aldığının iddia edildiği Loreal Skandalı’nda yargıya müdahele etmekle suçlanan Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy, ülkeyi sarsan cinayet davasıyla ilgili yaptığı konuşmayla hakimleri ve savcıları ayağa kaldırdı.
15 suçtan mahkum olup serbest bırakılan tecavüzcü tarafından vahşice öldürülen 18 yaşındaki Laetitia Perrais’ın ailesiye görüştükten sonra Sarkozy, geçen hafta “Masum çocuklar, adalet sisteminin ve hakimlerin görevlerini yerine getirmemelerinden dolayı aynı suçu defalarca işleyen sabıkalı suçluların kurbanı oldu. Bu konuda mutlaka yasal düzenleme yapılmalı” demişti.
Bu sözler yargıda bomba etkisi yarattı. Hakimler ve Savcılar Sendikası USM dün itibariyle ilk kez ülke genelindeki 15 adliyede bir hafta boyunca greve çıktı. Sarkozy’ye kadar uzanan Karaçi skandalını soruşturan ülkenin en ünlü anti-terör yargıcı Marc Trevidiç, “Asıl sabıkalı Sarkozy” diyerek sert konuştu: “Bu durumdan sorumlu olanların hesap sorması beni isyan ettiriyor. Dünya tersine dönmüş. Sanki sorumlu kendileri değilmiş gibi kaçıncı kez yargı sistemine müdahale ediyor. Birden çok suç işleyen suçluların başında Sarkozy geliyor”. Sendika ise “Hem adliye çalışanlarını azaltacaksınız, hem tek hakime binlerce dosya düşecek, hem de böyle konuşacaksınız. Cumhurbaşkanı oy için demagoji yapıyor” açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

Tartışma bu cinayetle başladı

Laetitia’nın cinayeti geçen ay manşetlerden inmemiş, ülkede büyük tepki çekmişti. 15 farklı suçtan 11 yıl hapis cezası yattıktan sonra geçen sene serbest kalan Tony Meilhon (31) isimli sabıkalı, kaçırdığı Laetitia’yı tecavüz edip vahşice öldürmüştü. Genç kızın cesedine ait parçalar ülkenin batısındaki Pornic’de nehirde bulunmuştu. Şüpheli Meilhon’ın sabıkalı olduğunun ortaya çıkması tepkileri artırmıştı. Laetitia’nın ailesine destek için yürüyüş yapılmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!