Fransa'da çalışanlar genel greve gidiyor

Güncelleme Tarihi:

Fransada çalışanlar genel greve gidiyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2010 12:19

Fransa'da hükümetin emeklilik reformunu protesto eden işçi ve memurlar, yarın yine bir günlük genel greve gidecek.

Genel grev nedeniyle demiryolları ile havayolları ulaşımının önemli ölçüde felce uğraması bekleniyor. Grevlerle birlikte, başta başkent Paris olmak üzere ülke genelinde düzenlenecek gösteri ve yürüyüşlerde de hükümet protesto edilecek.

Fransa'da son kamuoyu yoklaması, seçmenlerin yüzde 69'unun yarınki genel greve destek verdiğini ortaya koydu. Sendikaların büyük tepkisini çeken ve Mecliste kabul edilen yasa tasarısı, bu hafta içinde Senato Genel Kurulunda oylanacak. Senato söz konusu yasa tasarısının, emeklilik yaşının 60'dan 62'ye çıkartılmasını öngören maddesini cuma günü kabul etmişti.

Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, sendikaların tepkilerinin giderek artması üzerine, geçen hafta emeklilik reformunda rötuş yapmak zorunda kalmıştı.

Sarkozy, çocuk bakmak için işlerine bir süre ara vermek zorunda kalan anneler ve özürlü aile bireyleri için yine çalışma hayatına ara verenlerin emeklilik reformundan daha az etkilenmeleri için reform paketinde değişiklik yapılmasını kararlaştırmıştı.

Çalışma Bakanlığı, mecliste kabul edilen ve yasalaşması için Senatonun onayı gereken tasarı için iki değişiklik önergesi sunmuştu. Söz konusu değişiklik önergesi, devlete 3,4 milyar avroya mal olacak. İş hayatındaki 3 çocuk sahibi yaklaşık 130 bin annenin söz konusu değişiklikten yararlanması bekleniyor.

Emeklilik reformu, 2018 yılına kadar emeklilik yaşının 60'dan 62'ye, 2023 yılına kadarsa 65'den 67'ye çıkartılmasını öngörüyor.
Hükümet bütçe açıklarını gerekçe göstererek tasarının yasalaşmasını istiyor. Hükümet, önümüzdeki 20 yıl içinde sosyal güvelik siteminin iflas etmemesi için 70 milyar avro tutarında kaynak yaratılması gerektiğini düşünüyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!