Fransa'da bu kez genel seçim sırada

Güncelleme Tarihi:

Fransada bu kez genel seçim sırada
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2007 12:39

Fransa, dünkü cumhurbaşkanı seçiminin ardından, 10 ve 17 haziranda yapılacak genel seçime odaklanacak.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı seçiminin ardından düzenlenen anketlere göre, genel seçimlerde de merkez sağ parti yarışı ilk sırada bitirecek.

Son ankete göre, merkez sağ 10 haziranda yapılacak ilk turda oyların yüzde 37'sini, merkez sol yüzde 33'ünü, liberaller ise yüzde 14'ünü alacak.

FILLON VEYA BARLOO BAŞBAKAN

Fransa'da Nicolas Sarkozy'nin cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından dikkatler merkez sağ partide kimin başbakan olacağına yöneldi. Siyasi gözlemcilere göre, Sarkozy'nin seçimlerdeki baş danışmanı François Fillon bu görev için en fazla şans verilen adayların başında geliyor.

Aynı gözlemciler, Fillon'dan sonra Jean-Louis Barloo'nun da bu göreve getirilebileceğine dikkati çekiyor.
Sarkozy, kısa bir tatilden sonra 16 mayısta yapılacak törenle cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturacak. Sarkozy, daha önce yaptığı açıklamada, bakanlar kurulunu 15 kişiyle sınırlamak istediğini duyurmuştu.

SOSYALİSTLERDE HESAP GÜNÜ

Bu arada, seçimi kaybeden sosyalistler, bu hafta parti genel yürütme kurulunu toplayarak, genel seçimlerde izlenecek stratejiyi belirleyecek. Fransız gazeteleri, Segolene Royal'in cumhurbaşkanı adaylığına daha önce karşı çıkan Sosyalist Parti'nin ileri gelenleri, bu toplantılarda seslerini yükselterek, parti içi muhalefetlerinin artırmasına kesin gözüyle bakıyor.

Haberin Devamı

Royal, dün seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından yaptığı konuşmada, "siyaset yarışını bırakmayacağını, yarışa daha yeni başladığını ve genel seçimlerde solu tekrar bir araya getirmeyi hedeflediğini" söylemişti. Fransa'da dünkü seçim sonuçlarının açıklanmasından sonra yapılan araştırmaya göre, Royal, ilk turu 3. sırada tamamlayan François Bayrou'nun seçmenlerinin yüzde 40'ının oyunu aldı. Sosyalist Parti Genel Sekreteri François Holland ise partide şu anda bir iç hesaplaşmaya müsamaha göstermeyeceğini söyledi.

GÖSTERİLER

Sarkozy'nin seçimi kazandığı yolundaki ilk açıklamanın ardından, Paris'in ünlü Bastille meydanı, sağcı lidere tepki amacıyla yapılan protesto gösterilerine sahne oldu. Bastille meydanındaki gösterilerde, üç jandarma yaralandı.

Haberin Devamı

Paris'in sorunlu banliyölerinde ise 40'a yakın otomobil ve bir otobüs ateşe verildi.

Sarkozy taraftarları ise Concorde meydanındaki müzikli kutlamalara katıldı. Yaklaşık 30 bin kişinin katıldığı kutlamalar sırasında, ünlü sanatçılardan Enrico Maccias, Mireille Mathieu ve Faudel sahne aldı. Sarkozy, gece yarısı eşi Cecillia ve partinin önde gelenleriyle bu kutlamalara katılarak, kısa bir konuşma yaptı.

FRANSIZ BASINI

Fransız gazetelerinin tamamı, dünkü cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili haberleri bugün manşetten okuyucularına duyurdu.

Sağ eğilimli Le Figaro gazetesi, "Büyük Zafer" başlığıyla verdiği haberde, cumhurbaşkanı seçimlerinde Charles de Gaulle'den bu yana, merkez sağın, merkez sola bu kadar fark atarak seçimi kazanmasını ön plana çıkarttı. Gazete, yüzde 85.5 olduğu belirtilen seçime katılım oranını, "tarihi bir gelişme" olarak niteledi.

Haberin Devamı

Sol eğilimli Liberation gazetesi, "Zor" başlığıyla verdiği haberde, Sarkozy'nin seçimi kazanmasından duyduğu memnuniyetsizliği açık biçimde yansıtırken, "Sarkozy ile Fransa sağa kaydı" yorumunu yaptı.

Le Parisien gazetesi ise "O Kazandı" başlığıyla verdiği haberde, ülke genelindeki kutlamalarla Sarkozy'nin seçilmesine tepki gösterenlerin çıkarttığı olaylara geniş yer verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!