Fransa'da bölgesel seçimler yapılıyor

Güncelleme Tarihi:

Fransada bölgesel seçimler yapılıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2010 10:52

Fransa'da bölgesel seçimlerin ikinci turunda halk bugün sandık başına gidiyor.

Oy verme işlemi yerel saatle 08.00'de (TSİ 09.00) başladı. Sandıklar, büyük yerleşim merkezlerinde 20.00'de kapanacak ve bu saatten sonra resmi olmayan sonuçlar kamuoyuna duyurulabilecek.

Fransa'da yaklaşık 44,5 milyon kayıtlı seçmen bulunuyor. Seçimlerin geçen hafta yapılan ilk turunda, ana muhalefet Sosyalist Parti önemli başarı elde ederken, iktidar partisi yenilgiye uğramıştı.

Son kamuoyu araştırması, sol partilerin listesinin ikinci turda da ezici üstünlük sağlayacağını ortaya koyuyor. CSA araştırma merkezinin anketine göre Sosyalist Parti, Yeşil ve sol birlik listesi oyların yüzde 56'sını alacak. Seçimlerde merkez sağın oyların yüzde 36'sını alması bekleniyor. Aşırı sağcı Ulusal Cephe'nin ise ikinci turda yüzde 7 oranında oy alacağı tahmin ediliyor.

Seçimlerle 22'si Fransa'da, 4'ü deniz aşırı sömürgelerde toplam 26 bölgenin meclis üyeleri belirlenecek. Siyasi gözlemciler, bölgesel seçimlerin 2012 yılında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminden önce Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin politikaları üzerinde bir "güven oylamasına" dönüşeceği görüşünde birleşiyor.

Bölge meclisleri, yerel ekonomiyi canlandırmak için alınacak önlemlerde koordinasyon görevi görürken, yine bölgesel alanda ulaşım düzeni, okul ve hastane gibi binaların bakımı, turizm ve kültürel kalkınma konularında önemli rol oynuyor.

Fransa'da bölgesel seçimler, 1986 yılından bu yana yapılıyor. İlk seçimleri iki bölge dışında sağ kazanmıştı. 1992 ve 1998'de yapılan seçimlerde ise sağ giderek gücünü yitirmiş, en son 2004'te tam bir yenilgi almıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!