Fransa'da bölgesel seçimler yapılıyor

Güncelleme Tarihi:

Fransada bölgesel seçimler yapılıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2010 10:21

Fransa'da bölgesel seçimlerin ilk turunda oy verme işlemi, yerel saat ile 08.00'de başladı.

Sandıklar akşam yerel saat ile kentlerde 20.00'de kapanacak. Fransa'da yaklaşık 45 milyon kayıtlı seçmen bulunuyor. Son kamuoyu yoklamaları, seçimlere katılım oranının düşük olacağını gösteriyor.

Seçimlerin ikinci turu gelecek hafta pazar günü yapılacak. Seçimler sonucu, 22'si Fransa'da, 4'ü deniz aşırı sömürgelerde toplam 26 bölgenin meclis üyeleri belli olacak.

Son kamuoyu yoklamaları, iktidardaki Halk Hareketi Birliği'nin (UMP), bu seçimlerde ağır bir hezimete uğrayacağını gösteriyor. Siyasi gözlemciler, 2012 yılında yapılacak cumhurbaşkanı seçimi öncesinde bölgesel seçimlerin, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin politikalarına yönelik "güven oylamasına" dönüşeceği görüşünde birleşiyor.

Fransa'da, işsizliğin giderek artması, bütçe açığını azaltmak için kamu harcamalarının düşürülmesi, Sarkozy'nin partisinin popülaritesinin düşmesinde en önemli etkenler olarak gösteriliyor.

Bölge meclisleri, yerel ekonomiyi canlandırmak için alınacak önlemlerde koordinasyon görevi üstlenirken, yine bölgesel alanda ulaştırmanın düzenlenmesi, okul, hastane gibi binaların bakımı, turizm ve kültürel kalkınma konularında önemli rol oynuyor.

Bölgesel meclislerin fazla ekonomik özerkliği bulunmuyor. Fransa'da bölgesel seçimler 1986 yılından bu yana yapılıyor. İlk seçimleri, iki bölge dışında sağ kanat kazanmıştı. 1992 ve 1998'de yapılan seçimlerde ise sağ kanat gücünü yitirmiş, en son 2004'de ise tam bir yenilgi almıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!