Fransa ve İspanya ETA tehdidine karşı uyardı

Güncelleme Tarihi:

Fransa ve İspanya ETA tehdidine karşı uyardı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2009 10:27

Fransa ve İspanya'nın içişleri bakanları, ayrılıkçı Bask terör örgütü ETA'nın 3 mensubunun tutuklandığı ve 13 gizli silah deposunun bulunduğu Fransa'da, örgütün giderek ağırlığını hissettirdiği tehdidine karşı "uyanık olunması" çağrısı yaptılar.

Paris'te dün bir çalışma toplantısında bir araya gelen Fransa İçişleri Bakanı Brice Hortefeux ve İspanya İçişleri Bakanı Alfredo Perez-Rubalcaba, emniyet güçlerinin son günlerdeki başarısına rağmen, ETA tehdidinin gerçek olduğunu ve sürdüğünü belirterek, ETA'ya karşı önlemlerin alınmaya devam etmesi gerektiği uyarısında bulundular.

Fransız bakan Hortefeux, ETA'nın saldırılarının son derece iyi hazırlandığını belirterek, örgüte karşı işbirliği içinde ve güçlü bir mücadele yürütülmesi konusunda kararlı olduklarını kaydetti.

İspanyol bakan Perez-Rubalcalba da, AB tarafından terör örgütü kabul edilen ve 41 yıllık silahlı mücadelesinde 828 kişinin ölümünden sorumlu tutulan ETA'nın, ülkesinin en önemli sorunu olduğunu belirterek, iki ülke arasında mükemmel sonuçlara ulaşmalarını sağlayan işbirliğinin sürmesinin gerekli olduğunun altını çizdi.

İspanyol bakan, Fransız hükümetine, güvenlik güçlerine ve istihbarat teşkilatına yaptıklarından dolayı müteşekkir olduklarını söyledi.
Fransız bakan da, ETA'ya ülkesinde vurulan darbenin ve özellikle 900 kilo patlayıcının ele geçirilmesinin ardından örgütün önemli güç kaybına uğradığını belirterek, bunun iki ülke arasındaki mükemmel işbirliğinin sonucu olduğunu vurguladı.

Fransa'nın orta kesimlerinin doğusundaki Savoie'da 19 Ağustosta ETA mensubu olduğu belirtilen 3 kişinin tutuklanmasının ardından Fransız polisi, ülkenin güneyinde birçok bölgede örgüte ait 13 gizli silah, patlayıcı ve mühimmat deposu ortaya çıkardı.

Bu yılın başından bu yana 25 ETA mensubunun tutuklandığı Fransa'da, örgüt üyesi olmakla suçlanan 65 kişi gözaltında, 174 kişi de hükümlü olarak cezaevinde bulunuyor. Paris'teki başsavcılığın verdiği bilgiye göre, bunların 16'sı Fransız vatandaşı.

BASK BÖLGESİ

Bask halkının yaşadığı Bask bölgesi, İspanya'nın kuzeyi ve Fransa'nın güneybatısını kapsıyor. Pirene dağlarının batısında yer alan dört bölgesi İspanya, üç bölgesi Fransa'da bulunan Bask bölgesinde yaşayan halk, modern Baskça'da kendine "Euskaldunak" adını veriyor.
"Bask ülkesi" idari olarak 1978 yılındaki referandumun ardından Alava, Biskay ve Guipuzcoa bölgelerinin birleştirilmesiyle özerk bir yapıya kavuşturuldu.

Nüfusu 2,1 milyon civarındaki özerk Bask bölgesinde resmi diller Baskça ve İspanyolca. Önemli şehirleri, başkent Vitoria, Gasteiz, Bilbao, Bilbo ve San Sebastian ve Donostia. Özerk bölgenin dışındaki Navarra ise yaklaşık 560 bin kişilik bir nüfusa sahip bulunuyor. Fransa sınırları içindeki Bask bölgesi de yaklaşık 300 bin kişilik bir nüfusa sahip. Yerli halk bu bölgeye İparralde adını veriyor. Bayonne, Biarritz ve Anglet, bölgenin önemli şehirleri.

Ekonomik ve siyasi sorunlar dolayısıyla bölgeden göç eden halkın önemli bölümü Arjantin'de yaşıyor. Bu ülkedeki Bask kökenlilerin sayısı 3,6 milyon olarak tahmin ediliyor.

1959'da kurulan ve 1968'den bu yana düzenlediği kanlı eylemlerle 850'den fazla masum insanın ölümüne neden olan bağımsızlık yanlısı ETA örgütü, Avrupa Birliği ve ABD'nin de terör örgütleri listesinde bulunuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!