Fransa sahillerinde mülteci dramı

Güncelleme Tarihi:

Fransa sahillerinde mülteci dramı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2001 00:00


Fransa'nın Akdeniz sahillerinde sabaha karşı Kamboçya bandıralı bir gemi içindeki binden fazla kaçakla karaya oturdu. Bir haftadır aç ve susuzluk çekerek Akdeniz´de yolculuk eden kaçakların çoğunluğu kuzey Irak´lı Kürt. Yolda 3 kadın da doğum yaptı. Fransa tarihinde ilk kez bu denli büyük sayıda kaçakla karşılaşıyor.

İnsanlık dramına dönen umuda yolculuk bir hafta önce Yunanistan´ta başladı. 50 metre uzunluğundaki Kamboçya bandıralı East Sea adlı yük gemisi, Yunanistan´da bir grup kaçak göçmen aldı. Daha sonra Türkiye sahillerine gelen gemi çok sayıda kuzey Iraklı Kürt´ü gemiye aldı.

Gemi kaptanı ve personeli binden fazla kaçağı geminin ambarına kapattı. Gemi bi rhafta boyunca Akdeniz´de ilerledi. Bu sırada kaçaklara çok az yiyecek ve su verildi.

CANNES YAKINLARINDA KARAYA OTURDU

Gemi bugün sabaha karşı film festivali ve milyarderlerin yazlıklarıyla ünlü Cannes kentinin açıklarına geldi. Kaptan geminin dümenini, kentin 40 kilometre batısında Boulouris yakınlarındaki Cote d´Azur sahillerinde karaya doğru çevirdi. Ve gemi karaya oturdu.

Kaptan ve personel gemiyi terkederek kayıplara karıştı. Bu sırada geminin karaya oturduğunu farkeden kaçaklar güverteye çıktı. Ve kaçaklardan 100 kadarı sahile çıktı. Sahilde ateş yakarak kamp kuran kaçaklardan bir bölümü kayıplara karıştı.

Bine yakın kaçak ise geminin içinde beklemeye başladı.

Bu sırada Fransız yetkililer bir geminin karaya oturduğu haberini aldı. Olay yerine hemen kurtarma ekipleri gitti. Ancak polis ve sahil koruma geminin içine girince gördükleri karşısında şaşkınlığa uğradı.


3 KADIN YOLDA DOĞUM YAPTI

Kaçaklardan 300´e yakını 10 yaşından küçük çocuktu. 200 de yaşlı vardı. Geri kalanlar ise kadın ve erkeklerden oluşuyordu.

Yolculuk sırasında 3 kadın da doğum yapmıştı. Aç ve susuz bir şekilde geminin içinde oturuyorlardı.

Fransız yetkililer hemen geminin yanında kriz merkezi kurdu. Gemiye, doktorlar ve göçmen dairesi yetkilileri akın etti. Ve öğlen saatlerinde kaçaklar gruplar halinde karaya çıkartılarak yakınlardaki bir askeri üsse götürüldü.

Fransa´da ilk kez bu denli büyük sayıda kaçakla karşılaşıyor.

Çoğu kuzey Iraklı kaçak gemiye Ege´de Türkiye sahillerinden gemiye bindiklerini söyledi. Kaçaklar gemiye kadar tekneyle geldiklerini ve tekneye kişi başına 200 dolar ödediklerin belirtti. Kaçaklar ayrıca gemiye binince kişi başı 2000 dolar ödemişlerdi. Fransız polisi ve jandarması gemi kaptanı ile mürettebatı hakkında hemen bir tutuklama kararı çıkarttı.





Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!