Fransa, Duvalier'yi artık gizleyemeyecek

Güncelleme Tarihi:

Fransa, Duvalieryi artık gizleyemeyecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 1998 00:00

Haberin Devamı

Avrupa ülkelerinin işlerine geldiği veya çıkarları icap ettirdiği zaman gözlerini kırpmadan hukuki kurallar ve etik kaygıları bir kenara iterek somut gerçeklere göre hareket ettikleri, en kaba pragmatizmi benimsedikleri yeni bir örnekle daha kanıtlandı.

Bölücübaşı Apo konusunda Türkiye'ye hukuk dersi vermeye kalkışan Avrupa'nın bu çifte standardına son örnek Fransa'da ortaya çıktı. ‘Bebek Doc’ (Baby Doc) adıyla ün salan eski Haiti diktatörü Jean-Claude Duvalier'in gerekli yasal izni olmadan Fransa'da yaşadığı ve Fransa hükümetinin bu durumu bilmesine rağmen ikiyüzlü bir tavırla kamuoyunu aldattığı anlaşıldı.

Picardy bölgesi şehir meclisi üyesi Jacques Samyn, Duvalier hakkında ‘Fransa’da yasa dışı yollardan ikamet etme' suçuyla dava açtı. Samyn böyle bir davayı Duvalier'in Mart ayında başlayacak davasına gelmesi için açtığını bildirdi. Duvalier, söz konusu davaya gelmezse gıyabında yargılanacak.

Duvalier'yi mahkemeye veren Samyn amacını ‘Fransa hükümeti Duvalier’in nerede olduğunu biliyor ama açıklamıyor. Davayı Fransa hükümetini Duvalier'in bulunduğu yeri açıklamaya zorlamak için açtım' diye açıkladı.

Bu arada haberi veren Amerikan The Associated Press ajansı, Fransız polisinin Duvalier'in Fransa'da olduğunu kabul ettiğini ancak İçişleri Bakanlığı'nın eski Haiti diktatörünün izini kaybettiği ve muhtemelen Fransa dışına çıktığı şeklinde bir açıklama yaptığını hatırlattı.

1971'de babasının ölümü üzerine 19 yaşında ömür boyu devlet başkanı ilan edilen Jean-Claude Duvalier 1986'da ülkesindeki ayaklanma nedeniyle Haiti'yi terk ederek Fransa'da sürgün hayatı yaşamaya başlamıştı.

Şili eski diktatörü Augusto Pinochet'nin İngiltere'de gözaltına alınmasından cesaret alan Haiti kökenli bir fotoğrafçı olan Gerard Bloncourt Paris'te bir komite oluşturarak Duvalier'in yargılanması için girişimde bulunmuştu. İktidarda olduğu yıllarda çok sayıda faili meçhul cinayet, soykırım ve işkence gibi suçların sorumlusu olduğu ileri sürülen Duvalier 14 Mart'taki duruşmaya gelmezse gıyabında Fransa'da yasa dışı ikamet etme suçundan hüküm giyebilecek. Duvalier'in bu suçtan en fazla bir yıl hapis ve 25 bir Frank (1.40 milyar lira) para cezasına çarptırılabileceği ayrıca sınır dışı edilebileceği belirtildi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!