Fransa’da asker sokağa iniyor

Güncelleme Tarihi:

Fransa’da asker sokağa iniyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2015 02:02

Paris’te önceki gün yaklaşık 50 devlet adamı ve milyonlarca kişinin katıldığı ‘dayanışma’ yürüyüşünün ardından günlük hayata geri dönen Fransa’da güvenlik alarmı en üst seviyede. Güvenlik önlemlerine 10 bin de asker destek verecek.

Haberin Devamı

FRANSA’nın başkenti Paris’te mizah dergisi Charlie Hebdo’ya ve Yahudi gıda ürünleri satan bir markete yapılan saldırılarda 17 sivil veya polisin ölmesinin ardından ülkede tedirginlik en üst seviyede. Ülkedeki IŞİD ve El Kaide sempatizanlarının benzer eylemler yapma ihtimali nedeniyle alarma geçen Fransa, ülke çapında 10 bin askeri, kritik yerlere konuşlandıracak. Kabine toplantısından sonra basına konuşan Fransa Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian, “Tehditler sürüyor. Kendimizi korumamız gerek. Yurtdışında görevli birçok elemanımızı iç güvenlik için görevlendirdik” dedi. Fransa İçişleri Bakanı Cazeneuve ise 10 bin askerin yanı sıra ülkedeki 717 Yahudi okulu için 700 polis ve 4 bin 100 jandarma görevlendirileceğini açıkladı. Fransa Başbakanı Valls ise “Camiler de korunacak çünkü geçtiğimiz birkaç gün içinde camilere de saldırılar oldu” dedi.

Beyaz Saray: Hata yaptık

Haberin Devamı

Beyaz Saray Sözcüsü Joash Earnest, Charlie Hebdo’ya yönelik saldırıyı protesto etmek için Paris’te yapılan yürüyüşe ABD yönetiminden hiçbir üst düzey ismin katılmamasının ‘hata’ olduğunu söyledi. Earnest, “Doğrusunu söylemek gerekirse, daha üst düzey birini yollamalıydık” diye konuştu. Yürüyüşte ABD’yi Fransa Büyükelçisi Jane Huntley temsil etmesi eleştiri konusu olmuştu.

Fransa’da asker sokağa iniyor
Beyaz Saray: Hata yaptık


Şam’dan suçlama

Suriye Dışişleri Bakanlığı’ndan üst düzey bir kaynak, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun Boumeddiene’nin 8 Ocak’ta Türkiye’den Suriye’ye giriş yaptığına dair sözleriyle ilgili açıklama yaptı. Suriye ajansı SANA’ya göre kaynak, Çavuşoğlu’nun bu açıklamalarının yabancı teröristlerin Suriye’ye girmelerinde Türkiye’nin ana geçit olarak kullanıldığına açık bir itiraf niteliğinde olduğunu iddia etti.

O karikatürleri yine basacaklar

Fransız basın kuruluşlarının desteğiyle 1 milyon adet basacak olan Charlie Hebdo dergisinde Hz. Muhammed karikatürlerinin yine yer alacağı ifade edildi. Derginin avukatı Richard Malka, tartışmalı karikatürlerin kendilerini susturmak isteyen radikallere geri adım atmayacaklarını göstermek için derginin yeni sayısında olacağını söyledi. Charlie Hebdo’nun yazarlarından Patrick Pelloux ise yeni sayının ‘16 farklı dilde’ yayınlanacağını dile getirdi.

Haberin Devamı

El Kaide’den saldırı tehdidi

Mağrip’teki El Kaide (AQIM) Fransa’ya yeni saldırı tehdidinde bulundu. Örgüt adına yapılan açıklamada “Fransız askerleri Afrika’daki işgalini sürdürdükçe ve onun aptal medyası, Hz. Muhammed’i hakir görmeye devam ettikçe, Fransa kendini en kötüsüne hazırlasın” denildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!