Filo'ya karşı Kırım

Güncelleme Tarihi:

Filoya karşı Kırım
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2007 16:08

Rusya'nın Ukrayna Büyükelçiliğinden bir yetkili, Rusya'nın Karadeniz Filosunun statüsünün gündeme getirilmesi halinde, kendilerinin de Kırım'ın statüsünü gündeme getireceklerini söyledi.

Rusya'nın saygın ekonomi gazetelerinden Kommersant'ta yayımlanan haberde, Rusya'nın Ukrayna Büyükelçiliği Birinci Danışmanı Vladimir Lisenso'nun, Ukrayna yönetimine, Kırım'daki Rus filosuna baskı yapılması halinde 1997 yılında imzalanan ve Kırım'ın statüsünü belirleyen "Büyük Anlaşma"nın değiştirilebileceği uyarısında bulunduğu kaydedildi.

Lisenko, Ukrayna'nın Karadeniz'deki Rus filosunun kirasını yükseltmesi halinde, bunun Kırım Anlaşmasının değiştirilmesinin en önemli nedenlerinden biri olacağını belirterek, "Eğer Karadeniz Filosu Kırımı terk ederse, yerine ABD gemileri gelecek, onlar da Kırım için kira bedeli ödemeyecek" dedi.

Rus diplomatın, Ukrayna'nın bağımsızlık günü öncesinde yaptığı bu açıklama, Ukrayna'da diplomatik skandala neden oldu.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya Dışişleri Bakanlığına nota verdi. Notada, "Bu tür açıklamalar, Ukrayna'nın bağımsızlığına ve toprak bütünlüğüne zarar verebilir. Eğer diplomatın bu açıklamaları resmi olarak teyit edilirse, bu kişinin Ukrayna'dan sınır dışı edilmesi gündeme getirilecek" denildi.

Moskova yönetimi, Kırım'ın statüsü konusunu daha önce de çeşitli vesilelerle gündeme getirmişti.
Rusya ile Ukrayna arasında Aralık 2005'te çıkan doğal gaz krizi sırasında, Kırım'a konuşlandırılan Rusya Karadeniz Filosunun kirasının yükseltilmesi gündeme gelmişti. Şimdi Başbakan Birinci Yardımcısı olan dönemin Rusya Savunma Bakanı Sergey İvanov, Rusya ile Ukrayna arasındaki filo anlaşmasının değiştirilmesinin imkansız olduğu karşılığını vermişti.

İvanov, Rusya Deniz Filosunun statüsünün, iki ülke arasında imzalanan "Büyük Anlaşma"da yer aldığını ve bu anlaşmanın ikinci paragrafının iki ülke sınırlarının dokunulmaz olduğunu vurguladığını belirterek, "Bu anlaşmanın bozulması ölüme eşdeğerdir" demişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!