Filistinli militanın Yahudi kardeşi

Güncelleme Tarihi:

Filistinli militanın Yahudi kardeşi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2007 00:00

Hüssam Savafta, Filistin’in bir köyünde doğdu. 1990’ların başında iş aramaya gittiği İsrail’de aşık olduğu Yahudi kızının dinine geçti. İslami Cihat militanı olan kardeşi Salah, geçen ay İsrail operasyonunda öldürüldü. Evlendikten sonra Asaf Ben-David adını alan ve yıllarca ailesiyle konuşmayan Hüssam Savafta, şimdi teröriste yataklık yapmakla suçlanıyor.

Asırlardır huzura kavuşamayan, çalkantılarıyla, kavgalarıyla pek çok hikayenin tanığı olan Ortadoğu yine sıradışı bir öykünün evsahibi oldu.

Filmlere konu olabilecek bu hikayenin başrolünde 38 yaşında dört çocuk babası Asaf Ben David isimli İsrailli Ortodoks bir Yahudi var. Sonradan Yahudi olan Ben-David’in hikayesi Batı Şeria’nın Tubas köyünde başladı. Büyükleri Hüssam adını uygun görmüştü. Aslında başlangıçta öyküsünün diğerlerinden bir farkı yoktu. İşsizlik ve yokluk onun da ortak kaderi olmuştu. 1990’ların başına gelindiğinde pekçok Filistinli gibi İsrail’e gitmeyi kafaya koymuştu. Restoran ve inşaatlarda çalışmaya başlayan Hüssam, gönlünü Sima isimli Yahudi bir kıza kaptırmıştı. Sima için milliyetini, dini reddeden Ben-David yıllarca ailesinden uzak durduktan sonra şimdi İslami Cihat üyesi olan erkek kardeşinin İsraillilerle çatışmada ölmesinin ardından teröriste yataklık yapmakla suçlanıyor.

Ben-David’in davasına Hayfa Bölge Mahkemesi bakıyor. Mahkeme tutanaklarında Asaf Ben-David, kimlik ve din değiştirdikten sonra da gizlice ailesiyle görüşüp İslami Cihat mensubu olan kardeşine destek vermekle suçlanıyor. Kardeşine patlayıcı imalinde kullanılan nitrik asit bulmada yardım etmekle itham edilen Ben-David’in görüşmelerinin takibini engellemek için sık sık cep telefonunun SIM kartını değiştirdiği öne sürülüyor.

Mahkeme tarafından Ben David’in avukatlığına atanan Amit Rosines, adamın birkaç kez köyüne gittiğini, ancak vatan haini muamelesi gördüğünü söylüyor. Ben-David’in babasına göre ise genç adam, kardeşinin öldürülmesi üzerine Savafta ailesinin hayatına geri döndü ve yaslarına ortak olmak için üç gün yanlarında kaldı. Baba Savafta, "Oğlum İsrail’e döndükten sonra Yahudilik’ten vazgeçti. Beni aradı ve bir camide yeniden Müslüman olduğunu, İsrail vatandaşlığından da vazgeçeceğini söyledi" diyor. Mahkemede bir karara varılmamış olsa bile şimdiden hayatı alt-üst olmuş durumda. Dört çocuğunun annesi Sima, tutuklandığından bu yana Asaf’ı arayıp sormamış.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!