Filistinli cesur kız Ahed serbest

Güncelleme Tarihi:

Filistinli cesur kız Ahed serbest
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2018 00:12

İsrail yönetimi, evinin avlusuna zorla giren bir İsrail askerine tokat attığı sırada çekilen videosuyla hafızalara kazınan 17 yaşındaki “Filistinli cesur kız” Ahed et-Temimi’yi dün serbest bıraktı. 8 ay sonra özgürlüğüne kavuşan Temimi, “Filistin halkı işgal bitene kadar direnişe devam edecek” dedi.

Haberin Devamı

AHED et-Temimi ve annesi Neriman, dün sabah işgal altındaki Batı Şeria’nın Ramallah kentinde yer alan Nebi Salih beldesinin girişinde serbest bırakıldı. Gazetecilere yaptığı ilk açıklamada Temimi, “Filistin halkı işgal bitene kadar direnişe devam edecek” dedi. İsrail işgalinin sona ereceğine inandığını dile getiren Filistinli cesur kız, “gözaltıların azimlerini kıramayacağını” vurguladı. “İsrail’i boykot etmeliyiz, yalnızlaştırmalıyız ve yargılamalıyız” diyen Temimi, tutukluluğunda işgalci İsrail’e karşı direndiğini ve liseyi tamamladığını söyledi. Temimi, halkını ve İsrail hapishanelerindeki Filistinlileri savunmak için hukuk okumak istediğini de ifade etti.

Sevinç gösterilerinin yanı sıra karşılama sırasında İsrail işgalini kınayan ve Temimi’nin direnişini öven sloganlar atıldı. Temimi’yi karşılayanlar arasında Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Başkan Yardımcısı Mahmud el-Alul da vardı.

Haberin Devamı

ERDOĞAN TELEFONDA GÖRÜŞTÜ
Bu arada Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Ahed et-Temimi ile telefonda görüştü. Erdoğan, Temimi’yi, cesaretinden ve mücadele azminden dolayı tebrik etti. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay da Twitter’dan, “Ahed Temimi’nin şahsında bütün Filistin halkını selamlıyor, Filistin’in özgürlüğüne vesile olmasını diliyorum” açıklaması yaptı. Anadolu Ajansı’na demeç veren Temimi, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın beni telefonla araması garip bir durum değil. Ona selam olsun. Onun bizi araması bize büyük bir destektir. Daima Filistin halkının yanında duran Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ve Türkiye halkına teşekkür ediyorum” dedi.

Filistinli cesur kız Ahed serbest

NE OLMUŞTU
- İsrail askerleri, Ahed et-Temimi’yi 19 Aralık 2017’de Ramallah’ta ailesiyle yaşadığı eve baskın düzenledikten sonra gözaltına almıştı.

- Annesi Neriman’ın da kızıyla ilgili bilgi almak üzere gittiği Ramallah’ın doğusundaki gözaltı biriminde İsrail askerleri tarafından gözaltına alındığı kaydedilmişti.

- İşgal altındaki Batı Şeria’nın Ramallah kentine bağlı Nebi Salih beldesinde bulunan evinin avlusuna zorla giren bir İsrail askerine tokat atarken çekilen videosu yayımlanan Ahed’in, İsrail askerlerine “saldırı” ile suçlandığı belirtiliyor. Temimi, 21 Mart’ta 8 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.     

Haberin Devamı

- Ahed’in, 2012’de ağabeyi gözaltına alındığında İsrail askerlerine yönelik tavrı da yankı bulmuştu.

- Ahed et-Temimi, Başbakan olduğu dönemde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la da buluşmuştu.

Filistinli cesur kız Ahed serbest

ABBAS: ÖNEMLİ KARARLAR ALACAĞIZ
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Filistin tarafının önümüzdeki iki ay içinde önemli kararlar almayı planladığını söyledi. İsrail merkezli Jerusalem Post gazetesi, Abbas’ın Filistin Ulusal Konseyi’nin İsrail ile ilişkilerin koparılması yönündeki tavsiyesine atıf yaptığını iddia etse de Abbas kararların konusu ve kapsamı hakkında detay vermekten kaçındı. Abbas, ABD Başkanı Donald Trump’ın ‘asrın anlaşması’ olarak nitelenen Ortadoğu barışı planının reddedildiğini yineledi.

Haberin Devamı

Filistinli cesur kız Ahed serbest

ÖZGÜRLÜK FİLOSU’NA MÜDAHALE
Gazze’ye uygulanan ambargoyu delmek amacıyla 15 Mayıs’ta Norveç ve İsveç’ten yola çıkan Özgürlük Filosu’nun İsrail ordusu tarafından durdurulduğu bildirildi. İsrail basınında yer alan haberlere göre, İsrail ordusuna ait deniz güçleri, uyarılara rağmen Gazze’ye doğru ilerlemeyi sürdüren Özgürlük Filosu’na ait gemiyi dün durdurdu. Özgürlük Filosu’nun resmi sayfasından yapılan açıklamada da İsrail güçlerinin gemiyle Gazze Limanı’na yaklaşık 49 mil mesafede irtibata geçtiği belirtildi. Gazze’ye tıbbi malzeme taşıyan ve Norveç bayrağı asılı gemide aralarında gazeteci ve insan hakları savunucularının da yer aldığı 16 ülkeden 22 kişi bulunuyor.

Haberin Devamı

Filistinli cesur kız Ahed serbest

İTALYAN SANATÇILARA GÖZALTI
İsrail, Filistinli Temimi’yi serbest bırakmadan önce, Ahed et-Temimi’nin dev bir portesini Beytüllahim’i Batı Şeria’dan ayıran duvarın üzerine çizen iki İtalyan grafiti sanatçısını gözaltına aldı. Gözaltındaki İtalyan sanatçılardan birinin isminin Agostino Chirwin olduğu açıklandı. Filistin Kurtuluş Örgütü, İtalyan sanatçılarla birlikte olan bir Filistinli gencin de gözaltında olduğunu duyurdu. İsrail polisi, olaya ilişkin henüz resmi bir açıklama yapmadı.

 

 

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!