Filipinli başkandan Obama’ya küfür

Güncelleme Tarihi:

Filipinli başkandan Obama’ya küfür
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2016 01:16

Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, ABD Başkanı Barack Obama’ya ‘sürtüğün oğlu’ diyerek küfretti.

Haberin Devamı

Tartışma Obama’nın Duterte’nin yürüttüğü uyuşturucuyla mücadelede yargısız infazların yaşandığını iddia etmesiyle başladı. Obama’nın da katılacağı ASEAN zirvesi için Malezya’ya hareketinden önce Duterte Obama’ya çok sert tepki gösterdi. Filipinler'in egemen bir ülke olduğunu ve sömürgeciliğin geride kaldığını kaydeden Duterte şöyle devam etti: “Filipinler halkı dışında, hiç kimse benim efendim değil. Saygılı olmak zorundasın. Soru ve tahminlerini öylece yöneltemezsin. O. çocuğu, bunu yaparsan görüşmede de sana söverim."

Daha sonra bir açıklama yapan Duterte, "ABD Başkanına kişisel saldırı gibi algılanmasından üzüntü duyduk. Ulusal öncelikler konusundaki görüş ayrılıklarını giderme ve karşılıklı sorumlulukla birlikte çalışmaya hazırız" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

GÖRÜŞME İPTAL OLDU

Obama ve Duterte'nin, Laos'un başkenti Vientiane'de düzenlenen Güneydoğu Asya Ülkeler Birliği (ASEAN) Zirvesi çerçevesinde bir araya gelmeleri bekleniyordu.

Görüşme, Duterte'nin Obama hakkında yaptığı açıklamanın ardından iptal edildi ve Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Ned Price da “Başkan Obama, Filipinler Devlet Başkanı Duterte ile bugün (salı) görüşmeyecek. Bu görüşme yerine, Başkan, Kore Cumhuriyeti Devlet Başkanı Park ile bir araya gelecek" dedi.

Obama ise gazetecilerin Duterte'nin sarf ettiği sözlerin hatırlatılması üzerine, "Açıktır ki kendileri (Duterte) çok renkli bir kişiliğe sahip. Çalışma arkadaşlarıma, Fililipinler'deki mevkidaşlarıyla görüşerek, yapıcı ve verimli bir görüşme için doğru zaman olup olmadığını tespit etmelerini istedim" ifadelerini kullandı.

G20 zirvesinde Obama, "Filipinler'de uyuşturucu sorununun önemini farkında olduğunu ancak bu durumla baş edilme şekli konusundaki endişelerini dile getirmekten çekinmeyeceğini" belirtmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!