Felluce'nin kontrolü El Kaide'de

Güncelleme Tarihi:

Fellucenin kontrolü El Kaidede
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2014 01:18

El Kaide bağlantılı Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD), beş gün süren çatışmalardan sonra Irak’ın Felluce kentinde bayrağını göndere çekti.

Haberin Devamı

SURİYE’nin ardından Irak’ta da yaşanan “üç taraflı savaşta” IŞİD ilk ciddi kazanımını elde etti. El Kaide bağlantılı örgütün yanısıra, Irak güvenlik güçleri ve yerel aşiretler beş gündür Anbar vilayetinde birbirleriyle çatışıyordu. Bazı aşiretlerin “Kazanıyoruz” açıklamasına rağmen, bu hafta çöldeki sığınaklarından ayrılıp yerleşimlere saldıran IŞİD, uluslararası medyaya göre önceki gün Felluce’de “İslam emirliği” ilan etti. Washington Post’a konuşan bir yerel gazeteci, “Şu anda Felluce’de Irak devletinin varlığı bulunmuyor. Polis ve ordu, şehri El Kaide’ye terketti. El Kaide tüm Irak bayraklarını yaktı, tüm binalara kendi bayraklarını çekti” dedi.

‘ALLAH’IN YÖNETİMİ’

Cuma namazında mimbere çıkan maskeli militanların, “Mallarınıza ve canlarınıza zarar vermek istemiyoruz. Normal yaşamınıza dönmenizi istiyoruz” dediği bildirildi. Buna karşın bir başka militanın cami hoparlöründen “Biz Allah’ın dünyadaki yönetimiyiz. Kimse Allah’ın iradesine karşı gelemez” diye anons yaptığı, örgütün Felluce’de enerji hatlarını kestiği ve jeneratörleri yasakladığı da belirtildi. Suriye’nin bazı bölgelerinde sert bir şeriat düzeni kuran IŞİD, Irak’ta Başbakan Nuri el Maliki’nin Şii ağırlıklı hükümetine karşı Sünnilerle beraber savaşma sözü de verdi. New York Times’a göre bir örgüt üyesi, “Sizi İranlı Safevilere karşı koruyacağız” dedi.

MALİKİ TETİKLEDİ


Maliki karşıtı gösterilerin liderlerinden Sünni milletvekili Ahmet Alvani’nin tutuklanmasıyla geçen pazartesi çatışmalar başlamıştı. Hangi aşiretin kimi desteklediği kaos ortamında henüz netleşmezken, Irak ordusunun El Kaide’ye karşı yoğun operasyonları sürüyor. Anbar İl Meclis Başkanı Sabah Kerhut, Irak ordusundan Felluce’ye yönelik bombardımanı durdurmasını istedi.

Haberin Devamı

ABD bölgeden çekildi
Sünni Üçgeni patladı

-İki yıl önce Irak’tan çekilen ABD ordusunu Saddam sonrası dönemde en çok “Sünni Üçgeni” olarak bilinen bölgedeki direniş zorlamıştı. Bağdat-Ramadi-Tikrit üçgeninin merkezine yakın bir bölgede bulunan Felluce, en kritik yerleşimdi.
-ABD 2004’te Felluce’de Sünni direnişçilerle sokak sokak savaştı, iki muharebede 100’ü aşkın kayıp verdi. 2005’ten itibaren “Sünni Uyanışı” adı verilen bir program başlatan ABD, Anbar vilayetindeki aşiretleri direnişçilere karşı silahlandırdı. El Kaide çöle çekildi.
-Başbakan Nuri el Maliki, silahlı bir Sünni muhalefet oluşturulduğunu, milislerin gelecekte sorun çıkarabileceğini savundu. El Kaide’nin aşiretlere sızdığı öne sürüldü. Ve ABD’nin çekilmesinden hemen sonra Anbar vilayeti “patladı.”

Haberin Devamı

Suriye de paramparça

IŞİD, Suriye’de de muhalefeti paramparça etti. Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) İdlib’in Kafr Nabul beldesinde IŞİD’in kontrol noktalarını kuşattığı ve IŞİD’in de Maretu’n-Numan ilçesindeki kontrol noktalarını İslami Cephe’ye teslim ettiği belirtildi. İslami Cephe’nin ardından, IŞİD ve Esad’a karşı savaşmak üzere bir de “Mücahitler Ordusu” kuruldu. Suriye İnsan Hakları Gözelmevi’ne göre, bölgede El Kaide bağlantılı militanlara karşı direniş giderek büyüyor. Bir muhalif, Times’a, “Bölgede IŞİD’e karşı devrim başladı” dedi. Suriye Ulusal Konseyi ise bu ay sonunda yapılacak Cenevre 2 barış konferansına katılmayacağını açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!