FBI Yeltsin'in yakasında

Güncelleme Tarihi:

FBI Yeltsinin yakasında
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 1999 00:00

Haberin Devamı

İsviçre üzerinden ABD'de aklanan milyarlarca doları Yeltsin'in damadı Dyachenko ile yine Yeltsin'in özel muhasebecisi Pavel Borodin göndermiş.

FBI’ya göre, Boris Yeltsin’in iki kızı ve damatları IMF'in Rusya’ya gönderdiği paraları kendi hesaplarına geçirmiş ve mafya paralarını aklamış.

AMERİKAN Federal Soruşturma Bürosu FBI, sonunda Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin'in damadı ile özel özel muhabebecinin 15 milyar doları İsviçre üzerinden ABD'ye kaçırdığını ortaya çıkardı. İsviçre Rus vatandaşlarına ait şüpheli hesaplardaki 16.8 milyon doları dondururken, skandala Yeltsin'in kızları ve damatları da dahil tüm ailesi karıştığının kanıtlanmış olması ABD Ulusal Güvenlik Konseyi'nin alarma geçirdi.

İLK SKANDAL İSVİÇRE'DE

15 milyar dolarlık skandalı aslında bir başka skandal ortaya çıkardı. İlk skandal İsviçre'de patlak verdi. İsviçre yetkilileri bu yılın başında, Yeltsin'in özel inşaatları ile Kremlin'in 600 milyon dolar tutan ihalelerini rüşvet vererek aldığı iddiasıyla, Lugano kentinde kurulu İsviçre mühendislik ve inşaat firması Mabetex'e baskın düzenledi. İddiaya göre; şirket, Yeltsin'e, kızları Tatyana ve Yelena ile damatlarına nakit rüşvetin yanısıra, limitsiz kullanıma açık kredi kartları da vermişti. Şirketin Başkanı Behgjet Pacolli ve Kremlin sözcüleri, iddiaları yalanladı. Ancak Kremlin'in yalanlamasının ardından bu kez Rusya'nın İsviçre bankaları aracılığıyla ABD'deki Bank of New York'a milyarlarca dolar aktarıp para akladığı iddiaları ortaya atıldı. Bunun üzerine FBI hemen devreye girdi. Bank of New York'un tüm hesapları ve Rusya bağlantılı, İsviçre üzerinden yapılan para trafiğini incelemeye aldı.

Ve sonunda milyarlarca doların kimlerden geldiği ortaya çıktı: Rusya lideri Yeltsin'in küçük kızı Tatyana'nın eşi Leonid Dyachenko ve Yeltsin'in özel muhasebecisi Pavel Borodin. Bu para, ABD'deki Benex adlı bir şirketin hesaplarına yatıyor.

IMF YARDIMI, MAFYA PARASI

Paranın kimlerden geldiği belli oldu. Ancak kaynağı hakkındaki iddialar ise tüyler ürpertici. FBI'ya göre, bu para IMF ve uluslararı kuruşların Rusya'ya yaptığı milyarlarca dolarlık yardım ve mafya parası.

FBI, doğrudan Rus liderini suçlayan kanıtlara ulaşır ulaşmaz Adalet Bakanlığı aracılığıyla ABD Ulusal Güvenlik Konseyi'ni alarma geçirdi. Adının açıklanmasını istemeyen bir Beyaz Saray yetkilisi, Yeltsin ve ailesiyle ilgili bağlantıların ortaya çıkmasının ‘durumun rengini değiştirdiğini’ belirtti.

FBI, şimdi Yeltsin'in ipliğini pazara çıkartacak başka deliller ile aklanan kara paranın şu anda kimlerin elinde olduğunu araştırıyor. Nerdun HACIOĞLU

ABD Yönetimi şokta

FBI'ın 15 milyar dolarlık kara para skandalında doğrudan Yeltsin ve ailesine ulaşması en büyük ekonomik yardımı yapan ABD'de deprem etkisi yaptı. Amerikan Kongresi, bugün skandalla ilgili özel olarak toplanacak ve ABD'nin yaptığı milyarlarca doların hesabını soracak. Fatura ise, Clinton yönetimine kesiliyor. Özellikle Cumhuriyetçi senatörler, Clinton yönetiminin, milyarlarca dolarlık Amerikan yardımını Yeltsin ve ailesinin cebine gitmesine göz yummakla suçluyor. Önümüzdeki yıl yapılacak Amerikan seçimleri öncesinde bu denli büyük bir paranın yağmalanması ise Başkan adayı olan Başkan Yardımcısı Al Gore'u zor durumda bırakıyor. ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright, dün New York'ta bulunan Rusya Dışişleri Bakanı İgor Ivanov'a, diplomatik nezaketi hiçe sayan bir sertlikle, ‘Yolsuzlukları ortadan kaldırmadıkça bundan sonra artık yardım yok’ dedi.

Rusya süt dökmüş kedi

FBI'ın, Yeltsin ve ailesinin yakasına kesin delillerle yapışması Rusya'yı suçlu psikolojisine soktu. ABD'de bulunan Rusya Dışişleri Bakanı İgor İvanov, ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright'ın, suçlamalarına karşılık veremedi. İvanov, ‘Hükümetim bu skandaldan çok endişeli. Rusya halkı için gönderilen yardımların, gerçek sahiplerine yani Rus halkına ulaşması ülkemin çıkarınadır’ diyebildi. İvanov ayrıca, ABD ile Rusya'nın skandalı ortak soruşturma konusunda anlaştığını, yolsuzlukla ve terörle mücadele konusunda da bir anlaşma imzaladıklarını sözlerine ekledi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!