Fareden insan yumurtası

Güncelleme Tarihi:

Fareden insan yumurtası
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2000 00:00

Haberin Devamı

Bilimadamları, fareden insan yumurtası elde etmek için önemli bir adım attı. Farelere insan rahim dokusu nakledilip, hormon tedavisi yapıldı ve kobaylarda rahim oluşumu başladı. Gelecekte farelerden elde edilecek insan yumurtaları ile kısır çiftlerin çocuk sahibi olabileceği söyleniyor.

JAPON ve Amerikalı araştırmacıların farelerden insan yumurtası elde etme konusunda önemli bir ilerleme sağladığı bildirildi. Bilimadamları, kobay farelerin karnına insanlardan alınmış rahim dokusu naklettiler. Farelerin karnında rahim oluşumu başladı. Uzmanlar, ileride farelerden elde edilecek insan yumurtalarıyla, kısır çiftlerin çocuk sahibi olabileceğini iddia ediyor.

Etik ve bilimsel tartışmalara neden olan araştırma, ABD'de Japon jinekolog Akiyashi Mizukahi ve ABD'nin Utah Üniversitesi bilimadamları tarafından yapıldı. Uzmanlar, hastalık yüzünden rahmi alınan üç kadının rahmini, iki milimetrelik parçalara böldüler. Toplam 108 parça rahim dokuzu, dokuz farenin karın derisinin altına yerleştirildi.

Rahim dokusunun tutması için farelere, rahimin gelişimini sağlayan bazı insan hücreleriyle birlikte hormon takviyesi yaptılar. İki hafta sonucu bazı rahim dokuları, rahim oluşumunun ilk aşaması olan ‘cumulus oophorus’ torbacığa dönüşmeye başladı. Japon Asahikawa Tıp Koleji'nin jinekologlarından olan Mizukahi, ‘Bu aşamada deneyi durdurduk, pilot araştırma sadece iki hafta sürdü. Bu aşamadan sonra nasıl yumurta geliştirebileceğimizi bulmamız gerekiyor’ dedi.

Mizukahi'ye göre araştırmayla küçük yaşlarda kanser yüzünden rahmi alınmış kadınlar için bir yumurta bankası oluşturulması ve böylece evlat sahibi olmaları amaçlanıyor. Çünkü kemoterapi tedavisi sadece kanser hücrelerini değil, üreme hücrelerine de zarar veriyor. Donör yumurta bulmak ise sperm bulmaktan daha zor. Bu nedenle pekçok kemoterapi görmüş kadın anne olamıyor.

Donör rahim bulmak daha kolay olduğu için araştırmalarını ABD'de yaptığını söyleyen Mizukami, beyin ölümü yaşayan hastaların rahimleriyle yeni araştırmalar yapılabileceğini belirttti. Japonya'daki Shinshu Üniversitesi'nden biyoloji profesörü Akira Hanada ise biyolojik açıdan farelerden insan yumurtası elde edilmesinin bir sakıncası olmadığını, fare hücrelerinin insan dokularına sızmasının imkansız olduğunu belirtti.

Hanada, ‘Ancak insan yumurtası elde etmeden önce meseleyi enine boyuna ele almak gerek. Doktorların donörlere rahimlerini ne için kullanacaklarını söylemesi gerekir. Farelerden insan yumurtası elde edilmesi büyük bir ethik soruna da neden olacaktır’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!