Fakirliğin nedeni dedelere uzanıyor

Güncelleme Tarihi:

Fakirliğin nedeni dedelere uzanıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2014 15:08

ABD’deki California Üniversitesi’nden ekonomi profesörü Gregory Clark yeni araştırmasında, bir insanın ekonomik durumunun anne babasından çok, 300 yıl önce yaşamış akrabalarına bağlı olduğunu ortaya çıkardı.

Haberin Devamı

Araştırmacı birçok ülkenin soy kütükleri üzerinde yaptığı incelemeler sonucunda, anne babanın maddi durumunun bir kişinin “ne kadar zengin olacağı” üzerinde sadece yüzde 10-15 oranında etkili olduğunu ancak soy ağacının geri kalanının bu konudaki etkisinin yüzde 60’a ulaşabildiğini tespit ettiğini söyledi.

Bulgularını 'The Son Also Rises' adlı kitabında paylaşan Clark, soy etkisinin kapitalist ya da sosyalist toplumlarda da herhangi bir değişim göstermediğini iddia etti. Araştırmacı “Vahşi kapitalist ABD ile sosyalist İsveç arasından ataların maddi durum üzerindeki etkisi konusunda bir fark yok. Komünist Çin ve kapitalist Tayvan için de durum aynı” dedi.

Clark soyun zenginlik üzerindeki bu belirleyici etkisi nedeniyle ancak “çok sert ve köklü değişimlerin” toplumlarda sosyal hareketlilik sağlayabileceğini söyledi ve “1949’da Çin’de gerçekleşen komünist devrim bile kalıcı bir değişim yaratmayı başaramadı. Bugün hala devrim öncesinde zengin olanların soyundan gelen kişiler ekonomik olarak soyu fakir kişilerden daha iyi durumda” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!