Faciadan saniyeler önce çekildi! Saniyeler içinde yayıldı

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2018 10:30

Rusya’nın Sibirya bölgesinde eski bir fabrika binasına yapılan alışveriş merkezinde çıkan yangın, zincirleme ihmaller sonucu milli felakete dönüştü. Yangının başlangıcını gösteren bir güvenlik kamerasının görüntülerinde birkaç saniye içinde alevlerin alışveriş merkezinin oyun salonunda yayıldığı görülüyor. Putin felaket sonrasında yanan AVM'yi ve yaralıları ziyaret etti. Halk ise protesto gösterileri yapıyor. Protesto sırasında meydanda sayım yapıldı, ölü sayısının 152 olduğu iddia ediliyor.

Haberin Devamı

Rusya’nın Sibirya bölgesi Kemerova kentindeki ‘Zimnaya Vişniya’ (Kış Vişnesi) adlı alışveriş merkezinde pazar öğleden sonra çıkan yangında 41’i çocuk 64 kişinin yaşamını yitirdiği açıklanırken, ölü sayısının artmasından endişe ediliyor. Eski bir şeker fabrika binasına yapılan dört katlı alışveriş merkezinin en üst katındaki sinema salonu ve çocuk oyun alanlarının yer aldığı kısımda başlayan alevler kısa sürede tüm binayı sararken, gökyüzü de dumanla kaplandı.

Bazı noktalarda ısının 600-800 dereceye çıktığı yangını felakete dönüştüren ihmaller şöyle sıralandı:

- Üç sinema salonundan ikisinin acil çıkış kapıları bilet kontrolü yapan görevli tarafından kaçak giriş olmaması için kilitlendi.

- Alarm çaldığında güvenlik görevlisi çocukların yaptığını düşünerek kapattı.

Haberin Devamı

- Binanın yalıtımında kullanılan maddenin ısıya dayanıklı olması gerekirken ucuz malzeme kullanılması sonucu alevler kısa sürede yayıldı.

Faciadan saniyeler önce çekildi Saniyeler içinde yayıldı

Putin yangında yaralanan kişileri ziyaret etti... 

GÖZALTILAR VAR

AVM’deki üç sinema salonunda 300 biletin satıldığı bu nedenle ölü sayısının daha artacağı ileri sürüldü. Yangın sonrası yangın alarmını kapatan görevli ile acil çıkış kapılarını kilitleyen görevlinin gözaltına alındığı bildirildi.

PUTİN AÇIKLAMA YAPTI, HALK İNANMIYOR 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Sibirya’nın Kemerovo şehrine giderek, büyük trajediye yol açan AVM yangınında zarar gören insanları ziyarete gitti.

41 çocuğun hayatını kaybettiği yangın yerine olaydan 48 saat sonra gelen Putin, “Bize neler oluyor böyle... Burada bariz ve feci bir ihmalkârlık suçu işlenmiştir” dedi.

Sabahın erken saatlerinde Kemerovo şehrine ulaşan Putin, ilk iş yetkililer eşliğinde yanan AVM’yi ziyaret etti. Ardından halkın hayatını kaybeden çocuklar anısına düzenlediği parka bir demet gül bırakan Putin, halkla da görüştü.

Burada yaşanan trajedinin insanların kalplerinde açtığı büyük yaranın farkında olduğunu söyleyerek konuşmasına başlayan Putin, “Bize neler oluyor böyle... Burada terör eylemi veya beklenmedik grizu patlaması olmadı. Ama can kaybına baktığımızda sanki beklenmedik bir afet yaşanmışcasına can kaybı yaşandığını görüyoruz. Bu olay şüphesiz ihmalkârlığın daniskası. Facianın sorumluları ortaya çıkarılarak cezalandırılacak. Biz can havliyle Rusya nüfusunu artırmaya çalışırken, burası gencecik insanlara mezar oldu” dedi.
Putin ayrıca sosyal medyada ölü sayısını çok daha yüksek gösteren haberlere de inanmama çağrısı yaptı. Putin, “Emin olun yetkililer gerçek sayıyı duyuruyor” ifadesini kullandı. 

Haberin Devamı

PROTESTO GÖSTERİSİ DÜZENLEYEN HALK YÖNETİME İNANMIYOR

Yangının gerçekleştiği bölgede protesto gösterisi düzenlendi. Şehir meydanında izinsiz düzenlenen gösteriye 4 bin kadar protestocu katıldı.

Pazar günkü facianın can kaybı sayımı yapıldı. Gösteride yangında yakınlarını kaybedenler el kaldırarak yeni liste hazırlandı. Ardından okunan listede ölen 67 kişi rakamına, kayıp olarak 85 isim daha eklendi. Protesto gösterisindeki rakamın gerçeği yansıttığı kabul edilecek olursa AVM yangındaki can kaybı bilançosu 152 kişi olarak ortaya çıktı. Göstericiler ayrıca yerel yönetici Vali Aman Tuliyev’in istifasını talep etti. Polisin göstericilere müdahale etmediği gözlendi.
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!