Facia sırasında dümende iki sivil varmış

Güncelleme Tarihi:

Facia sırasında dümende iki sivil varmış
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2001 00:00


Haberin Devamı

Hawaii adaları açıklarında hafta sonunda bir Japon balıkçı teknesine çarparak batmasına yol açan ABD nükleer denizaltısı ''USS Greeneville''in dümeninde olay sırasında 2 sivilin bulunduğu ortaya çıktı.

ABD Pasifik Filosu sözcüsü Conrad Chun, kaza sırasında denizaltının dümeninde ve geminin alçalıp yükselmesini sağlayan hava tanklarını kontrol eden cihazın başında iki sivilin bulunduğu yolundaki haberleri doğruladı.

Sözcü, kazada iki sivilin sorumluluğunun bulunmadığını ileri sürerken, denizcilik uzmanları, denizaltının yaşamsal önem taşıyan kontrol aygıtlarının denetiminin bir an için bile sivillere terk edilmesinin skandal olduğunu belirttiler.

Denizaltıda olay sırasında, gezi için gemiye kabul edilen ve çoğunluğunu Hawaii bölgesinden işadamlarının oluşturduğu 16 sivilin bulunduğu belirtildi. Denizaltının kontrolünün nasıl iki sivile bırakıldığı ise açıklık kazanmadı.

Haberin Devamı

Bush'tan özür üstüne özür

ABD Deniz Kuvvetleri, olayla ilgili soruşturmasını sürdürürken Başkan George W. Bush da Japon hükümetinden özür üstüne özür diliyor. Bush, en son Japonya Başbakanı Yoshiro Mori'yi telefonla arayarak olaydan duyduğu üzüntüyü bir defa daha iletti. Bush ayrıca, kazada kaybolanlar için kilisede dua etti.

Garip kazada, Japon balıkçı teknesinde bulunan ve çoğunluğunu balıkçılık üzerine eğitim gören öğrencilerin oluşturduğu 35 kişiden 26'sı kendi imkanlarıyla filikalara binerek kurtulmuş, ancak 9 kişi kaybolmuştu.

Japon teknesinin kaptanı, olaydan sonraki açıklamasında, kazaya yol açan ABD denizaltısının personelinin durumu seyretmekle yetindiğini söylemişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!