F-16’ları engelleme girişimi reddedildi: ABD’li Senatörün hesabı tutmadı

Güncelleme Tarihi:

F-16’ları engelleme girişimi reddedildi: ABD’li Senatörün hesabı tutmadı
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 2024 07:00

ABD Senatosu, Türkiye’ye F-16 savaş uçağı satışını engellemek için Senatör Rand Paul’un sunduğu yasa tasarısını ezici çoğunlukla reddetti.

Haberin Devamı

ABD Senatörü Rand Paul’un, Türkiye’ye satışı yapılması ABD Başkanı Joe Biden’ın yönetimi tarafından uygun görülen tahmini 23 milyar dolarlık savunma satışını engellemek için Senato’ya sunduğu yasa tasarısı, ezici bir çoğunlukla reddedildi. Türkiye’ye F-16 satışının bloke edilmesini öngören tasarı, 13 “Evet” oyuna karşı 79 “Hayır” oyu ile reddedildi. Bu sonuçla 40 adet Blok 70 F-16 savaş uçağı, 79 F-16 modernizasyon kiti ve beraberindeki birçok savunma sanayii ürününün satışının ilerlemesi için bir engel kalmadı.

SENATÖRÜN ISRARI

ABD Dışişleri Bakanlığı, 26 Ocak’ta söz konusu satışın resmi bildirimini Kongre’ye yaparak 15 günlük Kongre inceleme sürecini başlatmış ve 10 Şubat tarihinde bu süre pürüz olmadan tamamlanmıştı. Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Ben Cardin ve Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Michael McCaul’un resmi bildirimin hemen sonrasında satışa onay verdiklerini söylemesiyle birlikte satışın önünde gerçekçi bir engel kalmamasına rağmen Senatör Paul, bu tasarıyı oylamaya sunmuştu.

Haberin Devamı

SATIŞ SON AŞAMADA

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın resmi bildirim süreci ve Kongre inceleme süresi tamamlandığı için şu an üretici firma Lockheed Martin ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti arasında satışın detayları görüşülüyor. Özellikle Lockheed Martin’in elindeki siparişlerin sıkışıklığı sebebiyle Türkiye’nin yeni Blok 70 F-16’larının teslimat tarihinin 2027 ya da 2028 yılına denk gelecek olması ve modernizasyon kitlerinin kurulması noktasında müzakereler yürüyor. Bu hafta Milli Savunma Bakanlığı kaynaklarının verdiği bilgilere göre Ankara’nın hem yeni uçakların üretiminin hem de modernizasyonun Türkiye’de yapılması önerisinde bulunduğu ortaya çıktı.

İki taraf arasındaki görüşmeler sonuçlandıktan sonra satışın toplam maliyetinin ve alınacak ürünlerin teslimat tarihlerinin belirgin hale gelmesi bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!