'Eylemi tek başıma yaptım'

Güncelleme Tarihi:

Eylemi tek başıma yaptım
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2010 00:00

Times Meydanı’nı hedef alan terörist girişimin faili yakalandı. Pakistan asıllı ABD vatandaşı Faysal Şahzad, Dubai’ye kaçmak üzereydi. Kennedy Havalimanı’nda kalkışa hazırlanan uçağı polis geri döndürüp Şahzad’ı gözaltına aldı.

Haberin Devamı

NEW YORK'TA BOMBA PANİĞİ / FOTO GALERİ 

ABD’nin New York kentindeki meşhur Times Meydanı’nda geçen cumartesi gecesi yangın bombası yüklü bir cip patlamadan dakikalar önce bulunmuştu. Araçtaki delilleri ve güvenlik kamerası görüntülerini değerlendiren FBI, terörist girişimin bir numaralı failini önceki gece yerel saatle 23.45’te yakaladı. 
Geçen yıl Amerikan vatandaşı olan ve Connecticut eyaletinde yaşayan Pakistan doğumlu Faysal Şahzad (30), New York’taki John F Kennedy Havalimanı’nda, Emirates Havayolları’na ait yolcu uçağıyla Dubai’ye gitmek üzereyken yakalandı. CNN’in haberine göre polis, körükten ayrılıp kalkışa hazırlanan uçağı geri döndürüp Şahzad’ı ve diğer iki yolcuyu gözaltına aldı. Bombacı, Dubai’den Pakistan’a giden bir uçağa da rezervasyon yaptırmış.
‘Tek başıma yaptım’
Dün mahkemeye çıkarılıp tutuklanan Şahzad, ilk ifadesinde, “Eylemi tek başıma yaptım. Pakistan’dan herhangi bir grupla bağlantım yok” dedi. Buna karşın FBI ilk kez “yabancı unsurlar” üzerinde duruyor. Çünkü Şahzad’ın kısa süre önce Pakistan’ gidip, Taliban’ın merkezlerinden olan Peşaver’de beş ay kaldığı ve ABD’ye döndükten hemen sonra eylemi gerçekleştirdiği ortaya çıktı.
Pakistan Talibanı saldırı girişimini üstlenmiş, Amerikalı yetkililer bu açıklamayı inandırıcı bulmamıştı. Pakistan ise soruşturmada ABD ile tam işbirliği yapacağını açıkladı.

Haberin Devamı

Notlar...notlar...notlar...notlar...notlar...notlar...notlar...

CAMLARA SİYAH FİLM: Şahzad, 24 Nisan’da internetteki bir ilanı görüp 1300 dolara 1993 model bir Nissan Pathfinder aldı. Nakit ödeme ile yaptığı alışverişi vergi dairesine bildirmedi ve hurdacıdan çaldığı bir plakayı cipe taktı. Aracın camlarını siyah film kaplatıp bombayı yükledi.

ŞASİ NUMARASI YAKALATTI: Şahzad, aracın kaputundaki şasi numarasını silse de, motorun altındakini unutmuştu. ABD polisi bu sayede satıcıya ulaştı. Şahzad henüz geçen nisanda vatandaş olduğu için emniyette güncel bir resmi vardı. Kadın satıcı, Şahzad’ı kolayca teşhis etti.

ÜÇ KİŞİ DAHA ARANIYOR: Şahzad’ın son dönemde yurtdışıyla sık sık telefon görüşmeleri yaptığı da belirlendi. Üç işbirlikçisi daha aranıyor. Önceki gün yayınlanan görüntülerdeki zanlı olup olmadığı ise netleşmedi.

Haberin Devamı

‘BORSACIYIM’ DEMİŞ: Polis, Şahzad’ın Shelton kasabasındaki evini aradı. Komşuları, Şahzad’ın karısı ve iki çocuğuyla kaldığı evi geçen yıl boşalttığını söylediler. Her gün takım elbise giyen Şahzad, komşularına New York borsasında çalıştığını söylemiş.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!