Eyfel'e de 1994’te kamikaze girişimi

Güncelleme Tarihi:

Eyfele de 1994’te kamikaze girişimi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2001 02:03

Aralık 1994'te Air France'ın uçağını kaçıran dinci militanlar, uçağı Eyfel Kulesi'ne yönlendirmek istemiş ancak pilot kabul etmemişti. Bu başarısız girişimden sonra militanlara uçuş eğitimi başlatıldı ve 7 yıl sonra pilot militanlar ABD'yi kana buladı.

Bomba ihbarı üzerine önceki gün boşaltılan Paris'in sembollerinden Eyfel Kulesi'nin, 1994'te, Dünya Ticaret Merkezi'nin ikiz kulelerini hedef alan benzer bir saldırıyı kılpayı atlattığı ortaya çıktı.

Cezayirli Silahlı İslami Grup (GIA) militanları, Aralık 1994'te Air France'ın 171 sefer sayılı Airbus yolcu uçağını kaçırdı. Militanlar, pilottan uçağın rotasını Eyfel Kulesi'ne çevirmesini istediler. Pilot bu talebi reddetti ve Marsilya'ya indirdiği uçağı komandolar bastı.

PİLOT YETİŞTİRME KARARI ÇIKTI

Başarısız uçak kaçırma eylemi, El-Kayda'ya ders oldu ve kokpite girip canını feda etmeye hazır militanlara ihtiyacı olduğunu farketti.

Yedi yıl önceki olayın ardından istihbarat birimleri tarafından, ‘‘Teröristler kendi pilotlarını kokpite sızdıracaklar’’ uyarısı yapıldı.

UYARILAR İŞE YARAMADI

Bu uyarıdan kısa bir süre sonra Usame bin Ladin'in teröristleri Florida'da uçuş okullarına kaydoldular ve pilotluk eğitimi aldılar.

Gözlemciler, ‘‘Avrupa ve ABD'deki güvenlik birimleri, Eyfel Kulesi'ni hedef alan ama başarıya ulaşamayan kamikaze saldırı planının neden üzerinde durmadı? Teröristlerin bu olaydan sonra uçuş eğitimi alacakları çok muhtemeldi’’ görüşünde birleşiyor.

93'teki saldırı sonrası not:

Gelecek sefer çok daha isabetli olacak

Amerikan terörle mücadele ekipleri, 1993 yılında Dünya Ticaret Merkezi'ne düzenlenen ve 6 kişinin ölümüne yol açan bombalı saldırıdan sonra, faillerden Nidal Ayyad'ın arkasında tüyler ürperten bir bilgisayar mesajı bıraktığını ortaya çıkardı. Ayyad, mesajında, ‘‘Gelecek sefer çok daha isabetli olacak’’ diye yazdı.

Uzmanlar, 1993 sabotajı ile 11 Eylül saldırısını karşılaştırarak, teröristlerin o zamandan günümüze büyük mesafe katettiklerini saptadı.

93’TE PARALARI YOKMUŞ

Örneğin, 1993 saldırısını yapan teröristler, ev kiralarını ödeyecek paraları kalmayınca, saldırıyı bir an önce yapmak zorunda kaldılar. O saldırı için yapılan harcamanın 10 bin dolardan azdı. 11 Eylül saldırısı ise yıllarca süren hazırlık ve 500 bin dolarlık bütçeyle gerçekleştirildiğini ifade ettiler.

Teröristlerin yöntemlerini inceleme konusu yapan Northeastern Üniversitesi Adli Tıp Profesörü Edith Flynn'e göre teröristler, 93’teki saldırı sanıklarının duruşmalarını da yakından izledi. Bu duruşmalarda telefon konuşmalarının kanıt olarak kullanıldığını gören teröristler telefona daha az güvenir oldular.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!