‘Eurosam ile teknoloji transferi de sağlanacak’

Güncelleme Tarihi:

‘Eurosam ile teknoloji transferi de sağlanacak’
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2018 23:50

İtalya’nın Ankara Büyükelçisi Luigi Mattiolo, Eurosam Konsorsiyumu anlaşmasıyla birlikte Türkiye’ye hava savunma sistemi teknoloji transferinin de sağlanacağını kaydetti. Elçi, Türk şirketleri ile çalışmaların başladığını ve sistemin NATO ile tamamen uyumlu olacağını söyledi.

Haberin Devamı

Türkiye'nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi alımı süreci devam ederken, İtalya’nın Ankara Büyükelçisi Luigi Mattiolo, Eurosam Konsorsiyumu ile ilgili önemli mesajlar verdi. Mattiolo, Türkiye, Fransa ve İtalya arasında hava savunma sisteminin geliştirilmesi amacıyla geçen yıl yapılan Eurosam Konsorsiyumu anlaşmasıyla birlikte Türkiye’ye teknoloji transferinin de sağlanacağını söyledi. Büyükelçi Mattiolo, Türkiye ile ticareti artırmanın yolunun sadece tedarik sağlayıcı-müşteri ilişkisi ile mümkün olmadığını anladıklarını, özellikle savunma sanayiinde artık ortak proje üreterek aynı zamanda üçüncü ülke pazarlarına açılmayı hedeflediklerini anlattı. Büyükelçi Luigi Mattiolo, Hürriyet’e konuştu:

NATO İLE UYUMLU

“İki ülkenin işbirliği alanlarından biri de savunma sanayii. Bu alandaki işbirliği sahada belli bir güvenin teşkil edilmesini gerektiriyor. Çünkü işbirliği sırasında en hassas teknoloji bilgileri paylaşılıyor. Fransız partnerlerimizle işbirliğinde olduğumuz Eurosam Konsorsiyumu çerçevesinde NATO ile tamamen uyumlu olacak yeni nesil füze savunma sistemi çalışmalarını bugünlerde Türk şirketleriyle başlattık. Bu sektördeki İtalyan ana sanayii kuruluşları Türkiye’de Roketsan ve Aselsan kuruluşlarıyla birlikte bu projeye tamamen dahil olacaklardır.

YENİ PROJELER

Haberin Devamı

İtalya hükümeti, İtalyan işadamları şunu anladı; Türkiye ile ekonomik ilişkileri geliştirmek istiyorsak, tedarik sağlayıcı-müşteri ilişkisinin ötesine geçmemiz gerekiyor. Türkiye, sadece önceden hazır edilmiş projelere ihtiyaç duyan bir ülke değil. Amacımız, İtalya’da olduğu gibi gelişmiş teknolojiyi, Türk mühendisliği, Türk tasarım kapasitesini de kullanarak geliştirmek ve yeni projeler üretmek. Bazen Türkiye’deki pazar için Türkiye’deki fabrikalarda üretilen ürünleri, Türkiye ya da İtalya, ya da ikisinin birden daha iyi ulaşabileceği pazarlara satmak mümkün. Örneğin Kafkasya, Asya ya da NATO ülkeleri pazar. Bu proje kapsamında Türkiye’ye teknoloji transferi de sağlanacak. Birlikte yeni teknoloji ürünleri geliştireceğiz.”

BİLGİ NOTU

Haberin Devamı

MBDA savunma şirketinin İtalya ve Fransa şubeleri ile Fransız Thales Grubu’nun ortak girişimi olan Eurosam, Aster modeli hava savunma füzeleri üretiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!