Eski Genelkurmay Başkanı Cumhurbaşkanı'na pusu kurdu

Güncelleme Tarihi:

Eski Genelkurmay Başkanı Cumhurbaşkanına pusu kurdu
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2000 00:00

Haberin Devamı

Ermeniler'in kan davası

Azerbaycan toprakları içinde yer alan Yukarı Karabağ'daki sözde Ermeni devletinin cumhurbaşkanına, eski genelkurmay başkanı suikast girişiminde bulundu. Yukarı Karabağ'daki üst düzey yöneticiler arasındaki güç kavgası böylece kan davasına döndü. Zanlı da mağdur da yönetimi paylaşan iki aşiretin lideri. Kavga sebebi de Diaspora'dan gelen yardımın paylaşımı.

ERMENİSTAN'da 27 Ekim'deki kanlı parlamento baskınının ardından, şimdi de Azerbaycan'ın Yukarı Karabağ bölgesinde ilan edilen sözde Ermeni devletinin cumhurbaşkanına suikast girişiminde bulunuldu. Yönetimi paylaşan iki aşiret arasındaki çatışmanın, ABD'deki Ermeniler'den gelen paraların paylaşımından çıktığını belirtiliyor.

Karabağ'ın başkenti Hankenti'nde dün sabaha karşı evine giden Ermeni lider Arkadi Gukasyan'ın otomobiline, bir başka otomobilden ateş açıldı. Ermeni lider saldırıdan yaralı kurtuldu. Ayaklarından ciddi yaralar alan Arkadi Gukasyan'ın hayati tehlikesi bulunmuyor ancak, başından yaralanan şoförü ile sırtından yaralanan iki korumasının durumları ağır.

Saldırının hemen ardından 15 Aralık'ta görevinden alınan Genelkurmay Başkanı Samvel Babyan, kardeşi Hankenti Belediye Başkanı Karen Babyan ve 20 silahlı adamı tutuklandı.

İKİ AŞİRETİN KAVGASI

Suikast girişimine kadar varan kavga, iki Ermeni aşireti arasında uzun süredir devam ediyor.

Azerbaycan'ın Yukarı Karabağ bölgesinde yaşayan Ermeniler, 1990 yılında Ermenistan ordusunun desteğiyle ayaklandı ve Azeri ordusunu yenerek bir milyona yakın Azeri'yi evlerinden kovdu. Yukarı Karabağ'ın yanırısa Azerbaycan'ın 5'te birlik bölümünü de işgal eden Ermeniler, 1991 yılında sözde bir Ermeni devleti kurdu.

Hükümet değil aşiret

Bölgede iki Ermeni aşireti yaşıyor. Birinin lideri saldırıya uğrayan Arkadi Gukasyan. Diğerinin lideri ise, eski Genelkurmay Başkanı Samvel Babayan. Geçen yıl sonlarına doğru her iki lider de birbirlerini düzeni bozmakla suçlamaya başladı.

Başbakan'a meydan dayağı

12 Aralık'ta Gukasyan'ın aşiretinden olan Başbakan Anuşavan Daniyelyan, Genelkurmay Başkanı Babayan'ın kardeşini, sert bir dille eleştirdi. Buna kızan Babayan, Daniyelyan'ı hükümet binası önünde evire çevire dövdü.

Generaller devrede

Bunun üzerine ordu içindeki generaller, çatışmaya katılan tüm tarafları; hem Cumhurbaşkanı'nı, hem Başbakanı, hem de Genelkurmay Başkanı'nı istifaya davet ettiler ve erken cumhurbaşkanlığı seçimi istediler. Savunma Bakanı General Seyran Oganyan da Başbakan döven Genelkurmay Başkanı'nı görevden aldı. Ve kavga dünkü suikast girişimine kadar uzanmış oldu.

Koçaryan yatıştırır ama...

Hem Gukasyan, hem de Babayan üzerinde etkili olan Ermenistan Devlet Başkanı Robert Koçaryan'ın bu kavgayı sona erdirebileceği belirtiliyor. Çünkü Koçaryan, Ermenistan'da Devlet Başkanı seçilmeden önce Yukarı Karabağ'daki Ermeniler'in lideriydi. Ancak Koçaryan da, kendi ülkesinde 27 Ekim'deki parlamento baskınının ardından köşeye sıkışmış durumda. Bu nedenle Karabağ'a etkili şekilde müdahale edemiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!