Eski başkan olmak çok acıklı

Güncelleme Tarihi:

Eski başkan olmak çok acıklı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2000 00:00

Haberin Devamı

EMEKLİ OLUNCA KAYNANASIYLA OTURACAK

ABD Başkanı Bill Clinton Beyaz Saray'a veda ettikten sonra hayatını nasıl kazanacağı konusunda henüz bir karar vermediğini açıklarken, ‘Hayatta hiçbir şey eski bir başkan olmaktan daha acıklı olamaz’ hatırlatmasında bulundu.

Clinton önceki akşam Arkansas'tan Washington'a dönerken başkanın uçağı Air ForceOne'da gazetecilerle sohbet etti. Derin muhabbet, başkanlık sonraki döneme ait sorularda yoğunlaştı. Beyaz Saray'daki son gününe kadar var gücüyle çalışacağını söyleyen Clinton başkanlık sonrası programının henüz netleşmediğini belirtti.

ABD liderinin öncelikli iki projesi var:

1) Doğum yeri olan Little Rock'ta bir başkanlık kütüphanesi kurmak;

2) New York'un Chappaqua kentindeki eski evine çeki düzen vermek. New York'tan senatör adayı olan Bayan Clinton bu evde hayli zaman geçiriyor. Başkan Clinton, ‘Muazzam bir ev, ama 110 yıllık. Hafta sonunda eşim ve kayınvlidem ile yarım saatlik görüşmemde ev de gündeme geldi ve zeminin yenilenmesine karar verdik’ dedi.

Geçen hafta sonu bir düğüne katılan, dağları konvoyla 3.5 saat turlayan, akşam bazı dostlarıyla buluşan, Little Rock'te eski arkadaşlarıyla hasret gideren Başkan, yaklaşık 125 milyon dolara mal olacağı tahmin edilen kütüphane projesinden gururla söz edip, ‘Böyle bir kütüphanenin tamamlanması aylar, yıllar alır, ama ben işleri biraz daha hızlı halledeceğim’ dedi. Clinton, Beyaz Saray'dan ayrıldıktan sonra zamanının çoğunu kütüphanenin alacağını, hafta sonlarında eşiyle olacağını kaydetti.

ÇATI KATI DAİRE

Yakın çevresine göre Başkan, engin deneyimini paylaşacağı konuşmalar yaparak, kitaplar yazarak çok para kazanabilir. Ancak ABD lideri acele karar almak istemiyor. Başkan Yardımcısı Al Gore'un başkan adaylığı, Hillary Clinton'ın New York'tan senatör adaylığında perde arkasında önemli rol oynadığı iddialarını yalanlayan Başkan Clinton, ‘İsterlerse önerilerde bulunabilirim. Bunlar gayrıresmi öneriler olabilir, sistemli danışmanlık söz konusu değil’ dedi.

Eski başkanlar Jimmy Carter ve George Bush gibi bir çatı katı dairesinde yaşamak istediğini belirten Clinton, böyle bir yaşama mekanı hazır olana kadar birkaç yıl kayınvalidesinin yanında kalabileceğini, onu çok sevdiğini ve çok iyi anlaştıklarını söyledi.

Amerikan anayasasına göre üçüncü kez başkan olamayan ülkesinin 42'nci lideri Bill Clinton, Amerikan tarihi ve eski başkanlarla ilgili uzun uzun konuştuktan sonra 6'ncı başkan John Q. Adams'dan meşhur bir alıntı yapıp, ‘Hayatta hiçbir şey eski bir başkan kadar acıklı olamaz’ itirafında bulundu.

Clinton, ‘Hayatta hiçbir şey eski bir başkan olmaktan daha acıklı olamaz’ derken, Beyaz Saray'dan ayrıldıktan sonra bir müddet kaynanasıyla oturacağını ama şimdilik ne iş yapacağına karar vermediğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!