Esed geri döndü... 11 yıl sonra Arap Ligi’nde

Güncelleme Tarihi:

Esed geri döndü... 11 yıl sonra Arap Ligi’nde
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2023 07:00

MISIR’ın başkenti Kahire’de toplanan Arap Ligi Dışişleri Bakanları, iç savaş nedeniyle 2011’den beri dışladığı Suriye’nin birliğe dönüşüne izin verdi.

Haberin Devamı

Suudi Arabistan ve Mısır’ın talebiyle gerçekleşen oturumda oybirliği ile alınan karar sonrası, “Suriye Arap Cumhuriyeti’nden hükümet delegasyonları, Arap Ligi toplantılarına katılabileceklerdir” denildi. Daha önce Katar’ın itirazının bulunduğu ancak Suudi Arabistan’ın Körfez ülkesini ikna etmeye çalıştığı belirtilmişti. Karar, 7 Mayıs tarihinden itibaren geçerlilik kazandı.

CİDDE TOPLANTISINA HAZIRLIK

22 üyeli birliğin 18 üyesi, barışçıl protestoları kanlı şekilde bastırma girişimi nedeniyle Kasım 2011’de Şam’ın üyeliğini askıya almıştı. O dönem Esad lehine Suriye dışında, İran etkisindeki Lübnan ve Yemen oy kullanmıştı. Irak ise çekimser kalmıştı. İç savaş boyunca 500 binden fazla insan öldü, milyonlarca kişi yerinden oldu. Ülkenin kuzey kısımları Esad’ın kontrolü dışında kalsa da 12 yıllık iç savaşın ardından Şam rejimi büyük ölçüde kontrolü sağlamış durumda. Ancak muhalifler ve mültecilerin durumu ile kuzeydeki topraklara dair bir siyasi çözüme ulaşılabilmiş değil.

TÜRKİYE DE MÜZAKERE HALİNDE

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad en son 2010 yılında bir Arap Ligi toplantısına katılmıştı. Şimdi 19 Mayıs’ta Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde yapılacak zirveye gitmesi bekleniyor. Arap ülkelerinin yanı sıra Türkiye de Suriye ile normalleşme yönünde adımlar atıyor. Dışişleri bakan yardımcıları ve savunma bakanları düzeyindeki görüşmelerin ardından 10 Mayıs’ta, Moskova’da üçüncü tur görüşmeler için dışişleri bakanlarının buluşması bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!