Ermenistan parlamentosu Yukarı Karabağ’ın tanınma teklifini reddetti

Güncelleme Tarihi:

Ermenistan parlamentosu Yukarı Karabağ’ın tanınma teklifini reddetti
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 2013 18:05

Ermenistan parlamentosu işgal altındaki Azerbaycan topraklarında sözde bağımsızlığını ilan eden Yukarı Karabağ’ın tanınma teklifini reddetti.

Haberin Devamı

Parlamentoda muhalefetten Miras partisinin verdiği öneri 109 milletvekilinin oyu ile reddedildi. Sadece 10 vekil Yukarı Karabağ’ın bağımsızlığının tanınmasına destek verdi.

Miras partisinin daha önce de yaptığı teklifi reddeden parlamentonun büyük çoğunluğu Yukarı Karabağ’ın bağımsızlığının tanınmasının barış görüşmeleri devam ederken anlamsız olacağını düşünüyor.

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, devlet televizyonuna daha önce yaptığı açıklamada Yukarı Karabağ’ın bağımsızlığını sadece savaş olması durumunda tanıyacaklarını söylemişti. Azerbaycan’ın askeri bir operasyon düzenlemesi durumunda Yukarı Karabağ’ın bağımsızlığını tanıyacaklarını kaydeden Sarkisyan, “Bu durumda kaybedecek bir durum olmaz. Ancak mevcut durumda Yukarı Karabağ’ın bağımsızlığını tanıma gündemimizde yok” ifadelerini kullanmıştı.

Böyle bir adım atmaları durumunda görüşmelerin duracağı uyarısında bulunan Sarkisyan, “Burada sadece görüştüğümüz taraftan değil, Minsk grubu eş başkanlarından da tepki alırız. Sonra savaş başlayınca ne yaparız? Tüm dünyaya karşı mı savaşacağız? Sadece sorumsuz insanlar bizden Yukarı Karabağ’ın bağımsızlığını talep edebilir?” eleştirisi getirmişti.

Diğer taraftan Ermenistan lideri Sarkisyan, Yukarı Karabağ’da düzenlenen askeri törenleri izlemek için bölgeye gitti.

Ermenistan’ın Azerbaycan topraklarında hak iddia etmesi ile 1988’de başlayan kriz, 1992’de savaşa dönüşmüş; ardın da Ermenistan Yukarı Karabağ ve 7 bölge dahil olmak üzere Azerbaycan topraklarının yüzde 20’sini işgal etmişti. 1994’de ateşkes anlaşması imzalanmasına rağmen henüz Rusya, Fransa ve ABD’nin eş başkanlıklarını yaptığı Minsk grubu barış anlaşmasının imzalanmasında başarı sağlayamadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!