Ermeni soykırımı oldu, ama tasarıya karşıyız

Güncelleme Tarihi:

Ermeni soykırımı oldu, ama tasarıya karşıyız
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2007 00:00

"Ermeni soykırımı olmuştur" diyen Andrew Tarsy adlı bölge yöneticisini geçen hafta işten atan ABD’nin önde gelen Yahudi kuruluşu ADL, bu hafta fikir değiştirdi ve soykırım iddialarına tam destek verdi.

Haberin Devamı

Ancak, ADL, ABD Temsilciler Meclisi’nde soykırım karar tasarısına karşı olduğunu duyurdu. ADL (Anti-Defamation League) Ulusal Direktörü Abraham Foxman, Yahudiler’e yönelik tehditler ışığında, Ermeni trajedisiyle ilgili tutumlarını gözden geçirmeye karar verdiklerini belirtti. Foxman, 1915-1918 yılları arasında, Osmanlı İmparatorluğu’nun Ermeniler’e yönelik vahşet ve katliamlarını asla yadsımadıklarını söyledi. Aynı dönemde, ABD’nin İstanbul Büyükelçisi olan Henry Morgenthau’nun "yaşanan olayların soykırıma eşdeğer" olduğu yolundaki görüşüne katılma noktasına geldiklerini belirten Foxman, "Eğer, o dönemde soykırım diye bir sözcük olsaydı, olanlar için soykırım denirdi" dedi.

Foxman şöyle devam etti: "Nobel ödüllü arkadaşım ve akıl hocam Elie Wiesel ve yine aynı konuda görüşbirliği içindeki saygın tarihçiler ile danışmalarda bulundum. Umarım, Türkiye, kendisinin dostu olanların, geçmişiyle yüzleşmesini ve tarihin bu karanlık sayfasıyla ilgili olarak Ermeniler ile uzlaşmak için çalışmasını istediklerini anlar."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!