Ermeni lobisi Obama'yı destekleyecek

Güncelleme Tarihi:

Ermeni lobisi Obamayı destekleyecek
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2008 08:10

ABD'deki Ermeni lobisi, başkanlık seçiminde siyahi aday Barack Obama'yı destekleyeceğini açıkladı. 'Ermeni soykırımını' tanıyacağı sözünü veren Hillary Clinton büyük hayal kırıklığı yaşadı.

Haberin Devamı

ABD'de başkanlık seçimi yarışı, Ermeni lobisinin Demokrat aday Barack Obama'yı destekleyeceğini açıklamasıyla yeni bir ivme kazandı. başkan seçildiği takdirde "Ermeni soykırımını" tanıyacağı vaadinde bulunan diğer Demokrat aday Hillary Clinton bu açıklamayyla birlikte hayal kırıklığına uğradı.

ANCA Başkanı Ken Hachikian, “ANCA bugün, ABD Başkan adaylığı için Demokratik aday Barack Obama'yı onaylamaktan gururludur” dedi. Illinois Senatörü Obama'nın, başkan adayı olarak Ermeni meselesinde yaptığı açıklamaları örnek gösteren Hachikian, “ABD Başkanı olduktan sonra da” Obama'nın, Ermeni görüşlerini desteklemesini beklediklerini kaydetti.

ADAYLARI ADETA SINAVDAN GEÇİRMİŞLERDİ

ANCA bir süre önce, Demokrat Partili başkan adayları Hillary Clinton ve Barack Obama'ya, 1915 olaylarıyla ilgili görüşlerine ilişkin bir soru-cevap metni göndermişti. Önce Obama, ondan dört gün sonra ise Clinton, bu yıl Kasım ayında ABD başkanı seçilmeleri durumunda, Ermeni iddialarını tanıyacakları sözü vermişti. Ancak Obama'nın 20 Ocak'ta ANCA'ya gönderdiği yanıtta kullandığı dil, daha net ve Ermeni iddialarına kuvvetle destek verir yöndeydi.

Hachikian, “Biz, Demokrat adaylar arasında Senatör Obama'nın, Ermeni asıllı Amerikalı seçmenlerin görüşlerine değer veren ve bunları en iyi yansıtacak aday olduğuna inanıyoruz” ifadesini kullandı. ANCA'nın Obama'yı destekleyeceğine dair açıklaması, California'da, Ermeni iddialarının baş savunucularından Demokrat Parti California Milletvekili Adam Schiff'in de katıldığı basın toplantısında yapıldı.

Haberin Devamı

HILLARY CLINTON'IN HAYAL KIRIKLIĞI

Obama, ABD Temsilciler Meclisi ve Senato'da bekleyen 106 sayılı karar tasarılarının da kongreden geçirilmesine destek veriyor. Hillary Clinton ve Demokrat Parti'den başkan adaylığı için yarışta Obama ve Clinton'un arkasında kaldıktan sonra çekildiğini açıklayan Senatör John Edwards da Ermeni iddialarının destekçileri arasında yer alıyor.

Clinton, Senato'ya sunulan Ermeni tasarısının destekçileri arasındaydı. ANCA, Senatör Edwards'ın da 24 Ocak tarihinde gönderdiği cevap metninde, Ermeni tasarısının kongreden geçmesine destek verdiğini kaydetti.

Haberin Devamı

GERORGE W. BUSH DA SÖZ VERMİŞTİ AMA

ABD'de yaklaşık 1.5 milyon Ermeni asıllı Amerikalı yaşıyor. Bu grubun, özellikle California eyaletinde önemli bir oy gücü bulunuyor. ANCA, ABD Başkanı George W. Bush yönetiminin Ermeni konularındaki politikalarından memnuniyetsizliğini her fırsatta dile getiriyor.

Bush'un, başkanlık seçimi öncesindeki kampanyasında Ermenilerin iddialarını destekleme sözü verdiği ancak başkan seçildikten sonra tutumunu değiştirdiği belirtiliyor. Bush yönetimi ayrıca, 106 sayılı Ermeni tasarısının ABD kongresinden geçmesini önlemek için ağırlığını koymuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!