ErdoÄŸan Atina'da

Güncelleme Tarihi:

ErdoÄŸan Atinada
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2004 16:40

Başbakan Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Karamanlis'in davetlisi olarak Atina ve Batı Trakya'yı ziyaret ediyor. Akşam saatlerinde Atina'ya inen Erdoğan'ı burada Yunanistan Dışişleri Bakanı Petros Molivyadis karşıladı.

Haberin Devamı

Başbakan Turgut Özal'ın 1988'de Atina'ya, 1952'de Cumhurbaşkanı Celal Bayar'ın Batı Trakya'ya yaptığı ziyaretten bu yana ilk kez bir Türk Başbakanı Yunanistan'a gitti.  Başbakan Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Karamanlis'in davetlisi olarak önce Atina'ya gitti. Daha sonra Kavala'ya da uçacak olan Erdoğan, Batı Trakya'daki Türk azınlık temsilcileriyle biraraya gelecek.

YUNANİSTAN DIŞİŞLERİ BAKANI KARŞILADI

Başbakan Erdoğan ve beraberindekileri getiren THY'ye ait Diyarbakır uçağı, saat 21.00'de Eleftheros Venizelos havaalanına indi.

Erdoğan'ı burada Yunanistan Dışişleri Bakanı Petros Molivyadis karşıladı. Karşılamada, Türkiye'nin Atina Büyükelçisi Yiğit Alpogan da hazır bulundu.
 
Başbakan Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, Devlet bakanları Beşir Atalay, Mehmet Aydın ve Kürşat Tüzmen, Dışişleri ve Başbakanlık bürokratları, işadamları ve basın mensupları da Atina'ya geldi.

Haberin Devamı

Erdoğan, havaalanından Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis'in Rafina'daki villasına hareket etti. Erdoğan burada Karamanlis'in kendisi ve eşi Emine Erdoğan'ın onuruna vereceği aile yemeğine katılacak.

KARAMANLIS'Ä°N DAVETÄ°NE Ä°CABET

Ziyaret öncesinde, Atatürk Havalimanı'nda basın mensuplarına ziyaret hakkında bilgi veren Erdoğan, Başbakan Kostas Karamanlis'in davetine icabetle resmi bir ziyarette bulunmak üzere Yunanistan'a gittiğini kaydetti. Erdoğan, 6-7 Mayıs günlerinde Atina'da gerçekleştirecekleri temaslardan sonra 8 Mayıs günü Batı Trakya'ya geçip aynı akşam İstanbul'a döneceğini söyledi.
Â
Erdoğan, bu ziyarette kendisine Devlet Bakanları Beşir Atalay ile Kürşad Tüzmen'in eşlik edeceğini, ayrıca başka bir vesileyle halen Yunanistan'da bulunan Devlet Bakanı Mehmet Aydın'ın da Atina'da kendisine katılacağını belirtti.
Â
Başbakan Erdoğan, beraberinde geniş bir işadamları heyeti ve basın yayın organları temsilcilerinin de bulunduğunu kaydetti.

Atina'da 7 Mayıs'ta Türk-Yunan İş Konseyi toplantısı yapılacağını belirten Erdoğan, ziyareti sırasında Yunan meslektaşı ile yapacağı görüşmenin yanı sıra Yunanistan Cumhurbaşkanı ve Meclis Başkanı ile degörüşeceğini söyledi.

Haberin Devamı

Erdoğan, ayrıca, ana muhalefet partisi PASOK Genel Başkanı Yorgo Papandreu, Sol Koalisyon Genel Başkanı Nikos Konstondopulos ve Komünist Partisi Genel Sekreteri Aleka Papariga ile de bir görüşme yapacağını bildirdi.

BaÅŸbakan ErdoÄŸan, ziyareti sırasında ayrıca Atina Belediye BaÅŸkanıDora Bakoyani'nin düzenlediÄŸi toplantıya da katılacağını kaydetti.Â
   Â
KARAMANLİS İLE GÖRÜŞME
   Â
Erdoğan, şöyle devam etti:

"Sayın Karamanlis ile yapacağım görüşmenin öncelikli gündem maddesini, Türkiye ile Yunanistan arasındaki mevcut diyalog ve işbirliği sürecinin daha da ileriye götürülmesi ve ikili ilişkilere   stratejik ortaklık boyutu kazandırılması yönünde karşılıklı olarak neler yapılabileceğinin değerlendirilmesi oluşturacaktır. Görüşmelerimizde, Türkiye-AB ilişkileri, Balkanlar, Ortadoğu, Karadeniz Ekonomik İşbirliği ve Kafkaslar konularını da ele alacağız. İşadamlarımızla birlikte iki ülke arasında büyük bir süratle gelişmekte olan ekonomik ve ticari ilişkilerin kapsamının ve alanlarının genişletilmesi hususunda görüş alışverişinde bulunacağız. 8 Mayıs günü Gümülcine'de Türkiye Başkonsolosluğu'nu ziyaret edeceğim.Türkiye-Yunanistan ilişkilerinin geliştirilip güçlendirilmesi sadece ülkelerimizin ve halklarımızın çıkarlarına hizmet etmekle kalmayacak, bölgemizde de barış, istikrar ve işbirliğine katkıda bulunacaktır."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!