En soğuk eyalet en ateşli vali

Güncelleme Tarihi:

En soğuk eyalet en ateşli vali
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2008 00:00

Türkiye'den arıyorlar meraklı dostlar '' Amerikan seçimlerini kim kazanacak?'' sorusunun cevabını öğrenmek için. '' Sen koklamışsındır havayı, kimi şanslı görüyorsun?'' diyorlar. Türk-Amerikalılar arasında da Kasım'daki başkan seçimlerinin sonucu hakkında tahmin yarışı sürüyor, bizim de görüşümüzü bilmek isteyenler var.

Haberin Devamı

Bir kaç hafta öncesine kadar ''Silme kazanır Obama. Adam tiyatro salonlarında konuşma yaparken, stadlara sığmaz oldu. İnsanlar yağmur-çamur demeden Barack Obama'yı dinlemeye koşuyor. Gazetelerde resimlere, ekranlarda görüntülere bak,yeter. John McCain'e  fazla ilgi yok.'' diyordum.

Oysa son 10 günde çok şey değişti. Demokratik Parti adayı Obama dış ilişkiler ve ulusal savunma konusunda bilgi ve tecrübe yoksunluğunu kapatmak için Senatör Joe Biden'i başkan yardımcılığına getirdikten sonra gözler John McCain'e döndü. Cumhuriyetçi Parti adayı McCain parti kurultayından dört gün önce yardımcısını açıkladı.  Bu kez dikkatler Alaska Valisi Sarah Palin üstünde odaklandı. Bugüne kadar Alaska dışında adı duyulmamış beş çocuklu, eski güzellik kraliçesi başkan yardımcısı olarak seçim yarışına girdi. Kurultayda yaptığı konuşmayı takiben kamoyu yoklamalarında ilk kez McCain rakibi Obama'nın önüne geçti.

Haberin Devamı

Şimdi artık ben de eş-dost gibi seçim tahminleri yapmaya başladım. 1970'den bu yana izlediğim başkan seçimlerinde bu defa dini eğilimlerin etkenliğini müşahade ettim. Evanjelist hristiyan Sarah, 1.5 yıldır süregelen valiliğinden önce 5 bin nüfuslu Vasilla kentinin belediye başkanlığı sırasında İncil öğretimli hristiyanlığın yayılmasında rol oynadı.

Devlet hizmetinde uyguladığı politikalara dini inançlarını aşılayan Sarah ırza tecavüz, akraba ile zina gibi sebebler kapsamında dahi kürtajı yasakladı. Kent kütüphanesi müdüresine duyguları zedeleyecek sözcükleri kullanan kitapların yasaklanması talimatını verdi. Müdüreye '' Bu kitapları okuyanları görürsem seni kovarım.'' diye tehdit etti.

Belediye başkanlığı hizmet süresi dolduğunda  Sarah Palin Alaska valiliği yarışında iken kocası Todd Palin'in üvey annesi Fay Palin Vasilla belediye başkanlığına adaylığını koydu. Sarah üvey kayınvaldesine destek vermeyeceğini açıkladı. Nedeni ise Fay'in kürtajda seçim hakkının kadına bırakılmasını savunması. Sarah'ın desteklediği aday belediye başkanı seçildi. Fay Palin ise başkanlık seçiminde Obama'ya oy vereceğini yakınlarına söyledi.

Haberin Devamı

Taraftarlarına göre Sarah sözünün eri bir yönetici. Beş aylık oğlu Trig'i doğurmadan önce tedavisi imkansız 'Down Syndorme' hastalığı teşhisine rağmen kürtaj alternatifini şiddetle reddetti. 44 yaşında, başından beş doğum geçen ABD başkan yardımcı adayı erkeklere taş çıkartacak kadar gözü kara. Amerikalıların silah kullanma hakkını sürekli savunan Sarah araziye çikarak çok boynuzlu geyikleri dürbünlü tüfeğiyle öldürüyor. Nesli tükenmekte olan hayvanları koruma örgütleri Vali Palin'in teşvikiyle avcıların helikopterle kar altındaki Alaska kırsalında yiyecek arayan kurt ve ayıları havadan ateşle öldürmekle suçluyorlar. Palin ayrıca ölü kurtların ön sol ayağını getirenlere 150 dolar ikramiye vereceğini açıkladı.

Haberin Devamı

Kendisinden ''En soğuk eyalet, en ateşli vali'' diye bahsedilen Sarah Palin'in pazarları tüm ailesiyle ziyaret ettiği kilisenin papazının vaızlarında '' İsrail'in başına ne geliyorsa Yahudiler'den.''şeklinde konuşmasına Alaska'da fazlaca tepki gösteren çıkmadı. Obama'nın Orta Doğu ülkeleri, ve müslüman alemine eğilimleri bilinmediği için yahudilerin Cumhuriyetçilerin adayı McCain'e lehinde oy kullanmaları bekleniyordu. Aşırı tutucu Vali Palin'in yahudiler aleyhine vaıza tepki göstermemesi yahudilerin seçim politikalarını gözden geçirmeye zorlayacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!