En büyük hava köprüsü

Güncelleme Tarihi:

En büyük hava köprüsü
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 1999 00:00

Haberin Devamı

Avrupa'nın ortasında Nazileri kıskandıracak acımasızlıktaki Sırp vahşeti sürerken Birleşmiş Milletler, on binlerce mülteciye yardım sağlamak için büyük bir hava köprüsü kurmayı düşünüyor.

İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazilerin yaptığı gibi, evlerin kapılarını kırarak içeri giren Sırp katiller, topladıkları kadın erkek, çoluk çocuk ve yaşlı Arnavutları trenlere, otobüslere doldurup Arnavutluk ve Makedonya sınırına yollamaya devam ediyor. Yine de onlar şanslılar. Çünkü, Sırplar, seçtikleri her yaştan erkekleri, canlı kalkan olarak kullanmak üzere, toplama kamplarına gönderiyor. ‘‘Seçkin’’leri ise, derhal kurşuna diziyorlar. kosova'da yaşanan trajedinin insanlık tarihinin kara sayfalarına giren görünümlerinden bazıları şunlar:

ZORUNLU TREN YOLCULUĞU

Arnavutluk'un Morine sınır kapısına gece gelen Kosovalı Arnavut mülteciler, Sırp güçlerinin başkent Priştine'de ev ve binaların kapılarını kırarak insanları zorla tren istasyonuna götürdüklerini söylediler. Mülteciler, Sırp polis ve milis güçlerinin Arnavutları, sivil Sırpların kullandığı otobüslere bindirerek, polis zırhlısı eşliğinde, Arnavutluk sınırına birkaç kilometre mesafedeki Prizren kentine götürüp bıraktıklarını anlattılar.

ÖLÜM TEHDİTLERİ

Mülteciler arasında bulunan Enver Doda adlı 26 yaşındaki bir Arnavut, başına gelenleri şöyle anlatıyor: ‘‘Evimizin kapısını kırdılar ve bize, evi terk etmek için 5 dakika süre verdiler. Aksi halde öldüreceklerini söylediler. Yol boyunca her köşede Sırp polisleri vardı. Priştine'ye dönen boş otobüslerle karşılaştık. Ya ölecek ya da denileni yapacaktık..’’

BİNLERCE KİŞİ YOLLARDA

Priştine'de yaşayan tarih profesörü Akif Fana adlı bir başka Arnavut, polisin evine baskın düzenlediğini ve evi terk etmesini istediğini söyledi. ‘‘Valizlerimiz bir haftadan beri hazırdı’’ diye konuşan Fana, otobüs garında binlerce kişinin perişan bir halde beklemekte olduğunu, bindirildikleri otobüsün kendilerini, sınıra 7 kilometre mesafede bıraktığını, Sırp güçlerinin bütün belgelerine el koyduğunu belirtti.

PRİŞTİNE BOŞALTILIYOR

AGİT gözlemcisi, Sırp güçlerin başkent Priştine'yi boşalttığını söyledi. Gözlemci, ‘‘Sırpların Priştine'yi boşaltma işlemine hız verdiği anlaşılıyor. Görgü tanıklarının ifadeleri, bunu kanıtlıyor’’ dedi.

HAVADAN TAHLİYE

Birleşmiş Milletler, Kosova'dan kaçan onbinlerce mülteciye yardım sağlamak için Bosna Hersek savaşı sırasında Saraybosna'da yapıldığı gibi bir hava aktarması operasyonu tasarlıyor. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) sözcüsü Kris Janowski, dün yaptığı açıklamada, son dokuz gün içinde Makedonya, Karadağ ve Arnavutluk'a 156 binden fazla mültecinin geçtiğini söyledi. Janowski, mültecilerin sayısının çok yüksek olması nedeniyle Saraybosna benzeri bir hava aktarmasını organize etme seçeneğini gözden geçirdiklerini, buna kesinlikle ihtiyaç olduğunu kaydetti. Bosna Hersek savaşı sırasında, Saraybosna'daki Sırp kuşatmasının etkilerini hafifletmek için İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Saraybosna'dan en büyük hava aktarması yapılmıştı.

LİDERLER GÖRÜŞTÜ

Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç, dün Kosovalı Arnavutların ılımlı liderlerinden İbrahim Rugova ile bir araya geldi. NATO operasyonu başladıktan sonra Sırplar tarafından vurulduğu söylenen, ardından evinin yakıldığı ve kendisinin de gizlendiği belirtilen Rugova önceki gün Priştine'de, dün de Belgrad'da ortaya çıktı.

Sırp Televizyonu'nun haberine göre dünkü görüşme sırasında ‘‘iki lider, NATO operasyonuna yol açan krize siyasi bir çözüm bulunması’’ konusunda anlaştılar.

Rugova, önceki gün Priştine'de düzenlediği basın toplantısında NATO bombardımanının durdurulması çağrısında bulunmuştu. Savaşın sona erdirilmesinde Belgrad'ın da işbirliği yapması gerektiğini belirten Rugova, Kosovalı Arnavutları temsil eden en büyük grup olan Kosova Demokratik Birliği'nin lideri sıfatıyla şubat ayında Fransa'da yapılan görüşmelere katılmıştı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!