Embesil lejyonerler

Güncelleme Tarihi:

Embesil lejyonerler
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2009 09:23

Fransız lejyoner alayı, ormanlık alanda izli mermiyle atış talimi yapınca yangın çıkardı. 1300 hektar alanı kül eden yangın Marsilya kapılarına dayanınca, bölge valisi isyan etti: “Ordunun yaptığı embesilce bir iş.”

Haberin Devamı

fransa’nın güneyindeki Marsilya şehri yakınlarında çarşamba akşamı izli mermiyle atış talimi yapan 1’inci Yabancı Lejyon Alayı, ormanlık ve çalılık alanda yangın çıkmasına neden oldu. 8 kilometrelik bir şeritte 1300 hektar alanı kül eden ve iki kişiyi yaralayan yangın, Marsilya’nın dış mahallelerinde birçok binayı yaktıktan sonra, havadan desteklenen 500 itfaiyecinin çabalarıyla önceki gece kontrol altına alındı.

fransa Başbakanı François Fillon, “İzli mermiler bu mevsimde ve özellikle de güney illerinde yasaklanmıştı” diyerek, bu “profesyonel bir hata” nedeniyle orduyu kınadı. Savunma Bakanı Herve Morin de, yangının “son derece üzücü, içler acısı bir olay” olduğunu söyledi.

Daha önce de oldu

En sert tepki ise, Fransız hükümetinin bölgedeki en üst düzey yetkilisi olan Vali Michel Sappin’den geldi. Ordunun birkaç yıl önce bölgede yanlışlıkla bir yangın daha çıkardığını hatırlatan Sappin, bölge sakinlerinin öfkeli olduğunu belirterek, ordunun eylemlerini “embesilce” bulduğunu söyledi.Marsilya Belediye Başkanı Jean-Claude Gadin de şöyle konuştu: “Bu talimlerin 32 derece sıcaklıkta, üstelik güçlü rüzgârlar varken yapılması inanılmaz. Bu aptallık, cezai müeyyide gerektiren bir aptallık olarak nitelenebilir.”

Haberin Devamı

Komutan nezarette

Talimde yasalara aykırı olmasına rağmen izli kurşun kullanılması emrini veren 43 yaşındaki komutan geçici olarak görevden el çektirilip “adli nezarete” alındı. Yangınla ilgili soruşturma sürüyor. Fransız ordusu, bir yıl içinde ikinci krizini yaşıyor. Geçen yılın haziran ayında bir asker tatbikat sırasında kurusıkı yerine gerçek mermi ateşleyip 17 kişiyi yaralamıştı. Olay üzerine genelkurmay Başkanı Bruno Cuche istifa etmiş ve kurusıkı mermiler tamamen yasaklanmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!