Elçibey'i 40 bin kişi uğurladı

Güncelleme Tarihi:

Elçibeyi 40 bin kişi uğurladı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2000 00:00

Haberin Devamı

AZERBAYCAN Eski Cumhurbaşkanı Ebulfeyz Elçibey'in dünkü cenaze töreninde Bakü'de hayli heyecanlı ve gergin anlar yaşandı. Bakü güvenlik birimleri alarma geçirildi ve cenazeye 40 bin kişi katıldı.

Halk sabahın erken saatlerinden itibaren Azerbaycan Halk Cephesi Partisi (AHCP) merkez binası önünde toplanmaya başlandı. Güvenlik nedeniyle cumhurbaşkanlığı tarafından Elçibey'in cenazesinin parti binasına getirilmesine izin verilmeyince kargaşa yaşandı. AHCP Genel Başkan Yardımcısı Ali Kerimov ile Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ramiz Mehdiyev arasında telefon trafiği başladı.

İzin verilmemesi haberi üzerine yaklaşık 500 kişilik bir grup parti binası önünde ana caddelerde yürüyerek törenin yapılacağı İlimler Akademisi binasına gelmek isteyince polisle taraftarlar arasında itişmeler oldu, gerginlikler yaşandı.

Ebulfeyz Elçibey'in cenazesi Binegadi bölgesindeki evinden yerel saatle 13:00'te alınarak 10 kilometrelik yol yaklaşık 40 bin kişi eşliğinde iki saatte yüründü. Yine geniş güvenlik önlemleri altında İlimler Akademisi binasına getirilen Elçibey için tören resmen başladı. Binaya girmek isteyen Elçibey taraftarları ile binayı koruyan Cumhurbaşkanlığı güvenlik birimleri arasında sert tartışmalar yaşandı. Tören binasına Devlet Bakanı Abdülhaluk Çay, Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz, Devlet Bakanı Edip Safter Gaydalı, Devlet Bakanı Hasan Gemici ile Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Kadri Ecvet Tezcan geldi. Aliyev dört 4 Türk bakanı kabul etti, Elçibey'in ölümü ve Bakü-Ceyhan boru hattı meselesi görüşüldü. Bu arada Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu Azerbaycan'daki bazı siyasi parti liderleriyle birlikte törene katıldı.

Aman ayrılık yaman ayrılık

Cenazesinin beklendiği İlimler Akademisi'nde ‘‘Aman ayrılık, yaman ayrılık’’ şarkısı çalıyordu. Azerbaycan Devlet Başkanı Haydar Aliyev en büyük rakibine son görevini yaptı ve tüm hastane masraflarını üstlendi. Ölüm haberinin ardından bir komisyon kurarak törene katıldı. Dün ilk kez muhalefet ile iktidar bir araya geldi. Elçibey bu kez ölümü ile birleştirmeyi başardı.

Aliyev'e karşı mücadele eden Elçibey'in yakın arkadaşı olan 25 parti lideri Elçibey'in tabutu başında nöbet tutarak son görevlerini yerine getirdiler. Saat 17:00'de törenin yapıldığı binaya gelen Aliyev, Elçibey'in yakınlarına başsağlığı diledi ve tabutun başında eğildi, 10 dakika sonra binadan ayrıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!