El Kaide'nin olduğu sanılan saldırılar

Güncelleme Tarihi:

El Kaidenin olduğu sanılan saldırılar
OluÅŸturulma Tarihi: Ekim 14, 2002 12:01

Endonezya'nın turistik Bali adasında hafta sonu meydana gelen ve son resmi rakamlara göre 188 kişinin öldüğü saldırıları, El Kaide örgütüyle bağlantısı olduğu iddia edilen İslam Cemaati örgütünün düzenlediği sanılıyor.

Haberin Devamı

   Â
11 Eylül 2001'de ABD'de 3 binden fazla kişinin öldüğü terörist saldırıları düzenlemekle suçlanan Usame Bin Ladin'in El Kaide örgütünün son aylarda karıştığı sanılan terör olayları ve liderlerininakıbetleri ise şöyle:

14 Haziran 2002: Pakistan'ın Karaçi kentindeki ABD konsolosluğu önünde bir intihar komandosu kendini havaya uçurdu, 14 Pakistanlı öldü.

- 2002 yaz aylarında El Kaide'nin operasyonlardan sorumlu komutanıEbu Musab Zerkevi'nin Bağdat'a gittiği ve burada Irak hükümet yetkilileriyle görüştüğü ileri sürüldü.

- Arap istihbaratı, Amerikan istihbarat yetkililerine, El Kaide liderlerinden Ebu Hafs'ın Moritanya'da, Saif El Adil'in ise İran'ın doğusunda saklandığını, bazı El Kaide militanlarının İran-Afganistan sınırındaki kamplarda eğitim gördüğünü bildirdi.

Haberin Devamı

5 Eylül 2002: Alman yetkililer, Almanya'daki Amerikan askeri tesislerine saldırı hazırlığında olduğunu ileri sürdükleri bir Türk ile Amerikalı kız arkadaşını tutukladı. El Kaide ile bağlantısı kanıtlanamamasına rağmen, Alman yetkililer, tutukladıkları Türk'ün El Kaide lideri Usame Bin Ladin'den ilham aldığını söylediler.

9-12 Eylül 2002: Katar'dan yayın yapan El Cezire televizyonu, Bin Ladin'e ait görüntülerin olduğu video kaseti parça parça yayınladı. ElCezire, 11 Eylül'de de El Kaide militanları Halid Şeyh Muhammed ve Remzi Binalişib ile yapılmış mülakatları yayınladı.

11 Eylül 2002: Pakistan ve Amerikalı istihbarat ajanları, Pakistan'ın Karaçi kentindeki bir apartmana operasyon düzenleyerek 10 El Kaide üyesini yakaladılar, 2'sini öldürdüler. Operasyon sırasında El Kaide militanı Binalişib de yakalanarak, Amerikalı yetkililere teslim edildi.

- 11 Eylül saldırılarının birinci yıldönümünde ABD'nin güneydoğu Asya'daki diplomatik temsilciliklerine saldırı planları alınan önlemlerle boşa çıkarıldı. ABD'nin Endonezya, Malezya, Kamboçya ve Vietnam'daki büyükelçilikleri geçici olarak kapatıldı.

13 Eylül 2002: New York'un Lackawanna bölgesinde düzenlenen operasyonlarla El Kaide ile bağlantılı oldukları bildirilen Yemen asıllı 5 Amerikan vatandaşı yakalandı, 6. kişi ise Bahreyn'de ele geçirildi.

Haberin Devamı

20 Eylül 2002: Amerikan istihbaratına göre El Kaide bağlantısı olan Sudanlı pilot Mekki Hamid Mekki, vizesiz olarak ABD'de bulunduğu gerekçesiyle Nort Carolina eyaletinde tutuklandı.

2 Ekim 2002: Filipinler'de El Kaide ile bağlantısı olduğu bilinen Ebu Seyyaf örgütü, Zamboanga'da bombalı saldırı düzenledi. Saldırıda, biri Amerikan askeri 3 kişi öldü, 25 kişi de yaralandı.

3 Ekim 2002: Amerikan Adalet Bakanlığı, terör hücresi oluşturmak ve El Kaide'ye katılarak Amerikan askerlerine karşı savaşmayı planladıkları suçlamasıyla Oregon eyaletinin Portland kentinde 4 kişiyi tutukladı.

6 Ekim 2002: El Cezire televizyonu, Bin Ladin'e ait olduğunu bildirdiği bir ses kaseti yayınladı.

-
Fransa'ya ait bir petrol tankeri Yemen açıklarında küçük bir teknenin terörist saldırısına uğradı. Amerikan istihbaratı, mürettebattan bir kişinin öldüğü saldırının arkasında El Kaide olduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

8 Ekim 2002: Bin Ladin'in sağ kolu Eyman El Zevahiri'ye ait yeni bir ses kasedi yayınlandı. Amerikalı yetkililere göre Ağustos başında doldurulmuş kasette Zevahiri, Bin Ladin'in sağ olduğunu iddia etti.

- Kuveyt'in doğusundaki Failaka adasında tatbikat yapan Amerikan askerlerine saldıran silahlı iki kişi öldürüldü. Bu kişilerin El Kaideile bağlantılı oldukları ileri sürüldü.

12 Ekim 2002: Endonezya'nın turistik Bali adasında bir gece kulubünde meydana gelen patlamalarda çoğu turist 188 kişi öldü. Saldırının, El Kaide ile bağlantıları olan İslam Cemaati adlı grup tarafından düzenlendiği öne sürüldü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!