Ege Denizi'nde yeni kriz riski

Güncelleme Tarihi:

Ege Denizinde yeni kriz riski
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2006 11:30

Dünya basını Türk-Yunan savaş uçaklarının çarpışmasını Kardak krizinden sonra 'en ciddi' çatışma olarak yorumladı.

Haberin Devamı

"İt dalaşı" sırasında bir Türk ile bir Yunan savaş uçağının uluslararası hava sahasında çarpışması dünya basınında büyük yankı buldu. Yabancı basın, ikili ilişkilerdeki yakınlaşmaya karşın Ege sorunlarının çözümlenemediğine işaret etti. Financial Times gazetesi, Kardak’tan sonra "en ciddi çatışma" olduğunu belirtirken The Telegraph, iki ülkenin zararı en alt düzeyde tutmak için çaba gösterdiğine dikkat çekti. Gazeteler, iki NATO uçağının ilk defa çarptıştığının, bir kriz riskinin bulunduğunun altını çizdi.

FINANCIAL TIMES: 10 YILIN EN CİDDİ ÇATIŞMASI

Ekonomi gazetesi Financial Times, bir Türk ile bir Yunan savaş uçağının çarpışmasına ilişkin haberinde "Türkiye ve Yunanistan, Ege Denizi’ndeki anlaşmazlığa konu olan hava sahasında son on yılın en ciddi çatışmasından sonra iyileşen ilişkileri teyid etmek için hemen harekete geçti" yorumunu yaptı.

LE MONDE: İKİ KOMŞU SIK SIK BİRBİRİNİ SUÇLUYOR

İki uçağın çarpışmasından sonra tartışmaların yaşandığına dikkat çeken Fransız Le Monde gazetesi ise, Türk-Yunan ilişkilerindeki yakınlaşmaya karşın "İki komşu sık sık birbirini hava sahası ihlal etmekle suçluyor" diye yazdı.

TELEGRAPH: ZARAR EN ALT DÜZEYDE TUTMAK İSTENİYOR

İngiltere’nin önde gelen gazetelerinden The Daily Telegraph da, Türk ile Yunan savaş uçaklarının çarpışmasının Kardak krizinden bu yana iki ülke arasında "en ciddi olay" olduğunu belirtti. Gazete, iki ülkenin birbirini suçlamakla birlikte olayın ilişkilere vereceği zararı en alt düzeyde tutmak için dikkatli davrandığına dikkati çekti.

THE TIMES: 1974’DEN BERİ ÜÇ KEZ SAVAŞ TEHDİDİ

İngiliz The Times gazetesi ise, "Ege’deki karasuları ve hava sahası anlaşmazlıkları ile ilgili olarak 1974 yılından bu yana üç kez savaş tehdidiyle karşılaşan Yunanistan ve Türkiye, çarpışma nedeniyle birbirini suçladı" ifadesini kullandı.

GUARDIAN: YENİ BİR YUNAN-TÜRK KRİZİ RİSKİ

The Guardian da, "Savaş uçaklarının çarpışması nedeniyle yeni bir Yunan-Türk krizi riski"nden söz etti. Gazete "NATO üyesi iki ülke savaş uçakları arasında yaşanan bu ilk çarpışma, Ege ve Kıbrıs’ta Yunan-Türk gerilimlerinin yeniden başgösterdiği bir ortamda meydana geldi" değerlendirmesini yaptı.

LIBERATION: YUNAN UÇAĞI MÜDAHALE ETTİ

Fransa’nın büyük gazetelerinden Liberation da, olayın bir Yunan uçağının bir Türk uçağına müdahale etmesinden sonra meydana geldiğine, bunun da Yunanistan hükümet sözcüsü tarafından doğrulandığına dikkat çekti.

INDEPENDENT: EN KÖTÜSÜNDEN KORKULUYOR

Türkiye ile Yunanistan’ın Ege sorunlarını çözemediğini belirten diğer İngiliz gazetesi The Independent ise, buna karşı iki ülkenin olaya gösterdiği tepkiyi Kardak sorunundan bu yana kaydedilen mesafenin bir göstergesi olarak yorumladı. İki ülkenin bir dizi güven artırıcı önlemi aldığına dikkat çeken gazete, buna karşın Ege’deki anlaşmazlıkların bir türlü çözümlenemediğini yazdı. Gazete, "Türkiye’de cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler öncesi milliyetçilik duyguları artarken ve Kıbrıs konusundaki gerilim yükselirken Atina en kötüsüden korkuyor" sözlerini kullandı.

EL MUNDO: KIBRIS ANLAŞMAZLIĞINI DA ÇÖZÜMLEMEDİLER

İspanyol El Mundo gazetesi de Yunanistan ve Türkiye’nin hava sahası konusunda sık sık birbirini suçladığını belirtirken iki ülkenin Kıbrıs’la ilgili anlaşmazlıkları da henüz çözümlemediğini dile getirdi.

BBC: "İT DALAŞI SIK SIK TEKRARLANIYOR"

İngiliz yayın kurumu BBC de, Türk ve Yunan uçakları arasında "it dalaşı" vakalarının, Ege’deki hava sahası ve FIR hattı anlaşmazlığına bağlı olarak sık sık tekrarlandığını belirterek iki hafta önce Türk ordusunca düzenlenen Deniz Aslanı tatbikatı sırasında da "it dalaş" sorunlarının yaşandığını kaydetti.

YUNAN BASINI: TÜRKLER KABADAYILIK YAPIYOR

Haberin Devamı

Türk ve Yunan jetlerinin dün Ege Denizi üzerinde çarpışarak düşmesi Yunan basınında geniş yer buldu. Yunan gazetelerinde ağırlıklı olarak Türk tarafı suçlanırken, bazı yayın organları da kaza sonrası Yunan ve Türk yetkililerin soğukkanlı davranarak krizin önlendiğini vurguladı. Yunan gazetelerinin birinci sayfalarının neredeyse tamamını kaza haberine ayırması dikkat çekti.

Etnos gazetesi haberi "Ankara Ege’de silah çekti" başlığıyla verirken, "Yunanlı pilot gibi Türkiye’ye karşı politikamızın da akıbeti bilinmiyor?" yorumundu bulundu. Gazete, "Ya Türk pilot kayıp olsa ne olacaktı? diye sordu. Etnos, neden sadece Yunanlı pilotun öldüğü, ikinci Yunanlı pilotun ifadesinin neden açıklanmadığı, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni’nin gerilimi azaltmak için hangi formülü kullandığı gibi sorulan cevapsız kaldığını yazdı.

Ta Nea gazetesi de "Türklerin mesajı kabadayalık" başlıklı haberinde Türkiye’nin kurtarma bölgelerinde gri bölgeler istediğini ve Türk pilotun silah çekerek Yunanlı kurtarma ekiplerini kovduğunu iddia etti. Apoyevmatini gazetesi ise "Çatışma son anda önlendi" önlendi başlıklı haberinde, Türk pilotların kabadayılık yapmaları için emir aldığını savundu. Gazete, Paris’te bulunan Başbakan Kostas Karamanlis’in olayın ardından ülkeye dönmemesini de eleştirdi.

’HAVADA ÇARPIŞMA KARADA SOĞUKKANLILIK’

To Vima gazetesi ise "Havada çarpışma, karada soğukkanlılık" başlıklı haberinde ’Atina ve Ankara’nın tonlarını alçak tutuyor’ yorumunda bulundu. Kazayı,  Katimerini gazetesi "Ege’de ölümcül çarpışma", Avgi, "Önceden bilinen trajedi", Rizospastis, "Ege’de ateşle oynamak", Elefteros Tipos "Çarpışma kriz yaratmadı", Elefterotipia da "30 dakikalık savaş gerilimi" başlıklarıyla duyurdu. Yunanistan Komünist partisinin yayın organı Makedonia ise "İşte dostluk! Trajediye kaza dediler" başlığını kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!