Ecstasy öldürüyor

Güncelleme Tarihi:

Ecstasy öldürüyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 1998 00:00

Haberin Devamı

Fransa'da 12 uzmanın hazırladığı ‘Ecstasy Raporu’ bugüne kadar ‘Clean’ (temiz) uyuşturucu olarak tanıtılmaya çalışılan Ecstasy'nin ne kadar tehlikeli bir uyuşturucu olduğunu belgeledi. Ayrıca, ‘kaliteli Ecstasy zarar vermez, tehlikeli olanı kalitesiz ilaçtır’ iddiasının da tamamen yalan olduğunu gösterdi.

‘Ecstasy almak, damda yürümek gibi birşey. Büyük bir ihtimalle birşey olmaz, ama boşluğa düşüp ölebilir de insan.’ Raporun yazarlarından, Inserm'den (Sağlık ve İlaç Araştırmaları Ulusal Enstitüsü) zehirbilim uzmanı Dr.Jouglard, ülkemizde sosyetede moda haline gelen Ecstasy hapının verdiği hissi böyle tarif ediyor. Raporun iki önemli sonucu var:

1.Ecstasy son derece tehlikeli bir uyuşturucudur

2.Dealer ve kullanıcıların iddia ettiği gibi ‘doğdu ve kaliteli Ecstasy tehlikeli değildir, kalitesiz mal zararlıdır’ savı yalan. Zararlı olan ilacın kendisi.

Avrupa'da milyonla insanın kullandığı Ecstasy giderek orta sınıf halk arasında ve gençlikte de yaygınlaşıyor. Asıl vahim olan, bu ilacın kimi, ne zaman öldüreceğinin bilinememesi. İlk kez kullananın ölüm riski, ellinci kez alanınkiyle aynı. Aynı raporda ‘İnsanların vücudunun zaaf noktaları farklı: Ecstasy’nin kimi, niye, ne zaman öldüreceğini önceden bilmek mümkün değil' deniliyor. Mutluluk hapının bilinen etkileri şöyle:

Uyku bozukluğu Hepatit

Beyin kanaması

Böbrek ve karaciğer bozukluğu

Kalp krizi

Ve en önemlisi 42 dereceye kadar çıkabilen (ve nörolojik sakatlıklara, pıhtılaşma sorunlarına ve beyin hücrelerinin ölümüne sebep olan) yüksek ateş.

Şiddetli krizler ölümle sonuçlanırken, daha hafif etkiler fizik ve psişik sakatlıklara sebep oluyor.

Uzmanlar, ansefalopathi vakalarının da sık sık görüldüğünü bildiriyor: genellikle Ecstasy bağımlısı genç kızların, beyindeki hasar meydana çıkmadan önce, saatlerce uyuduğu gözlenmiş.

Uzmanlar, en olumsuz etkilerin, Ecstasy'yi alkolle, amphetamine'le ve aşırı sıcak ortamda kullananlarda görüldüğünü bildiriyor.

‘Mutluluk hapı’ Ecstasy

Ecstasy, 1914 yılında Merck laboratuvarının iştah kesici olarak hazırladığı ancak piyasaya sürmediği bir amfetamin çeşididir. Kimyevi adı 3,4-metilendioksimetamfetamin'dir (MDMA). Ecstasy, uyarıcı olarak İngiltere'de kullanılmaya başladı. X veya XTC denilen bu ilaç, tekno müzikle birlikte tüketiliyordu. İtalya, Hollanda ve İngiltere'de holiganlar tarafından benimsendi. ABD'de 1980'li yıllarda kullanılmaya başlandı ancak 1985'te yasaklandı. Bugün, Ecstasy adı altında LSD, amfetamin, Naviaquine gibi çeşitli ürünler satılmakta. Kullananlar, ilacın kendine güven hissi ve enerji verdiğini ve etkilerinin bazen bir hafta sürdüğünü iddia ediyor. Ve mide bulantısı, adele ağrısı, migren, görüş kaybı gibi etkilerden şikayet ediyorlar.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!