Düşünen makineler yarışacak

Güncelleme Tarihi:

Düşünen makineler yarışacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2008 00:00

Makinelerin bilinci olup olmadığı, gelecek hafta test edilecek. Altı ayrı bilgisayar, insanlar tarafından sorguya çekilecek. Verdiği cevaplar insanların verdiğinden ayırt edilemeyen bilgisayar, ilk "düşünen makine" ilan edilecek.

İNGİLİZ matematikçi Alan Turing’in, "makinelerin düşünce gücü"nü bilimsel deneylerle ilk kez test etmesinden yarım yüzyıl sonra insanlık, "bilinç sahibi bir yapay zeka seviyesine ulaşılıp ulaşılmadığını" deneyecek.

İngiltere’nin Reading Üniversitesi’nde gelecek pazar günü saat 09.00’da başlayacak yarışmada, altı bilgisayar yer alacak. "Konuşma yeteneğine sahip yapay varlıklar" olarak adlandırılan bilgisayar programları, insanlardan oluşan hakem heyetinin sorularına beş dakika içinde yazılı olarak cevap verecek. Cevapları, bir insanın verdiği cevaplardan ayırt edilemeyen bilgisayar, "düşünen ilk makine" ilan edilecek ve 18 ayar altın bir madalya ile 100 bin dolarlık Loebner Ödülü’nü kazanacak.

IBM’in ürettiği "Deep Blue" adlı süperbilgisayarın 1997’de dünya satranç şampiyonu Garry Kasparov’u yenmesinden bu yana, yapay zekanın ulaştığı seviye tartışılıyor. Turing Testi’ni hiçbir makine geçemese bile, yarışma, bilgisayarların "bilinç" potansiyelleri hakkında önemli bilgiler verecek. İnsanların, düşünen bir makinenin fişini çekme hakları olup olmadığı konusunda etik tartışmalar da doğacak.

Reading Üniversitesi’nden Prof. Kevin Warwick, "Makinelerin de artık bilinçli olduğunu söyleyebilirim. Ancak bu, makinelere özgü bir bilinç. Tıpkı bir yarasanın veya bir farenin, insandan farklı bir bilince sahip olması gibi" diyor. Londra Üniversitesi’nden Prof. AC Grayling ise, testin yanıltıcı olduğunu ve aslında bilgisayarların değil, bilgisayar programcılarının yarıştığını söylüyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!