Dünyayla ‘Papaz kaçtı’ oynuyor

Güncelleme Tarihi:

Dünyayla ‘Papaz kaçtı’ oynuyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2010 00:00

“11 Eylül’de Kuran yakacağım” diyerek haftalardır dünya gündemini meşgul eden Amerikalı papaz Terry Jones, iki gün içerisinde üç kere fikir değiştirerek, sonuçta eylemden geçici olarak vazgeçti. Ancak bu provokasyon bile, 11 Eylül saldırılarının yıldönümü arifesinde ve bayramda kan akıtmaya yetti.

11 Eylül’de Kuran yakacağını açıklayan Amerikalı Evanjelik papaz Terry Jones, önceki güne kadar “Eylemden kesinlikle vazgeçmeyeceğim” diyordu. 48 saat içerisinde çelişkili açıklamalar yapan Jones’un son kararı, eylemi “şimdilik kaydıyla” iptal etmek oldu.

Florida eyaletindeki Gainesville’de bulunan bir kiliseyi yöneten papaz, son kararını, arabuluculuk yapan İmam Muhammed Musri’nin kendisine “New York’ta 11 Eylül saldırılarının olduğu yere İslâm merkezi yapmayacağız” diye söz vermesine dayandırdı. Florida İslam Toplumu İmamı Musri’nin, “Böyle bir vaatte bulunmadım” sözü üzerine de Jones, “Tamam, yarın (bugün) Kuran yakmıyorum. Ama bu karar geçici” dedi.

Baptist kilisesi yakacak

Papaz Jones bugün New York’ta İmam Musri ve Sıfır Noktası’na yapılacak caminin yöneticisi olan Faysal Abdül Rauf ile bir araya gelerek son kararını vereceğini açıkladı. İmam Rauf ise bunu reddederek, “Böyle bir buluşma planlanmış değil. Cami planlarımızda da bir değişiklik yok” dedi. Jones da bu açıklama üzerine, İmam’a düşünmesi için 2 saat süre verdi. Sürenin sonunda tekrar açıklama yapan Jones, caminin yapılmaması için umudunu kaybetmediğini söyledi.
Kansas’taki Westboro Baptist Kilisesi ise Jones Kuran yakmazsa, kendilerinin yakacağını açıkladı.

Daha yakmadan kan aktı

Afganistan’ın kuzeydoğusundaki küçük bir NATO üssü önünde, Kuran yakma eylemine karşı gösteri düzenlendi. Gösteride çıkan olaylarda bir protestocu öldü. NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen de Kuran yakmayı “korkunç bir eylem” olarak niteledi. Rasmussen, “Bu, Afganistan’daki durumu da etkileyebilir. Tüm dinlere saygı duymak, özgürlüğümüzün temel dayanağıdır” diye konuştu.

Medya görmeli mi görmemeli mi

Bugüne dek 150 röportaj veren Papaz Jones, olayda medyanın rolüne ilişkin bir tartışma da başlattı. ABD’de basın mensupları, bu tür provokatif eylemlerin duyurulup duyurulmaması gerektiğini tartışıyor. Associated Press ajansı, eylemin yapılması durumunda, Kuran yakma görüntülerinden fotoğraf yayınlamayacağını duyurdu. CNN ve Fox News kanalları da eylemden görüntü vermeyeceklerini açıkladılar.

Papaz’ın kızı: Babam aklını kaçırmış

PAPAZ Jones’un Almanya’da yaşayan kızı Emma Jones da babasının ‘aklını kaçırdığını’ söyledi. Spiegel Online’a konuşan Emma Jones, “Ona ‘Baba, boşver!’ diye bir e-posta attım, bana yanıt vermedi. Babam vazgeçecek biri değil, ancak aklını kaçırdığını ve yardıma ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Umarım sağduyulu davranır” dedi.

‘Fitne’ci de müdahil oldu

HOLLANDA’nın İslâm karşıtlığıyla tanınan Özgürlük Partisi (PVV) lideri Geert Wilders, bugün New York’ta gerçekleştirilecek olan cami karşıtı gösteriye katılacak. El Kaide saldırısıyla yıkılan İkiz Kuleler’in yakınına inşa edilmesi planlanan İslâm Merkezi’ni protesto edecek olan kalabalığa bir de konuşma yapması beklenen Wilders, “Fitne” adlı filmi nedeniyle Müslüman dünyasının büyük tepkisini çekmişti. Konuşmasının içeriğine ilişkin bilgi vermeyen Wilders, “Harika bir konuşma olacak” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!