Dünyayı umutlandıran açıklama geldi... Rusya'dan Ukrayna'ya jest!

Güncelleme Tarihi:

Dünyayı umutlandıran açıklama geldi... Rusyadan Ukraynaya jest
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2022 15:27

Dünyanın gözü kulağı Ukrayna'dan gelen haberlerde... Savaş dördüncü ayına girerken Rusya'dan dikkat çeken bir hamle geldi.

Haberin Devamı

Rusya Devlet Başkanı Putin'in emri ile 24 Şubat'ta başlayan savaş ülkenin doğusunda yoğunlaşmış durumda.

Savaşın ilk gününden beri gündemden düşmeyen Yılan adası ise sayısız çatışmaya sahne oldu.

Karadeniz'deki bu stratejik nokta için Rusya dikkat çeken bir adım attı.

Rusya adadaki kuvvetlerini geri çektiğini duyurdu ve bunu 'iyi niyet jesti' olarak nitelendirdi.

Aynı açıklamada söz konusu adımın Kiev'in tarım ürünleri ihraç etmesine izin vermek için atıldığının altı çizildi.

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan konu ile ilgili yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;

'30 Haziran'da iyi niyet göstergesi olarak Rus silahlı kuvvetleri Yılan Adası'ndaki görevlerini tamamladı ve orada konuşlu bir garnizonu geri çekti.

UKRAYNA'DAN İLK AÇIKLAMA

Ukrayna bu gelişmeyi 'askeri başarı' olarak nitelendirdi. Ukraynalı üst düzey yetkili Yermak, dün geceki saldırıların ardından adadan yükselen dumanın fotoğrafını Twitter hesabından paylaşarak, Yılan Adası'nda artık Rus askeri bulunmadığını açıkladı.

Haberin Devamı

Geri çekilme, Ukrayna'nın adanın Rus mevzilerine roket saldırısı başlatmasından günler sonra geldi.

Ukrayna'nın füzeleri yakın zamanda Rus uçaksavar sistemlerini, radar istasyonlarını ve araçlarını imha etmişti.

Dünyayı umutlandıran açıklama geldi... Rusyadan Ukraynaya jest

PUTIN'DEN DİYALOG MESAJI

Öte yandan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin yaptığı açıklamada, Moskova'nın stratejik istikrar ve nükleer silahların yayılmasının önlenmesi konusunda diyaloğa açık olduğunu söyledi.

Rusya'nın yapıcı olduğunu, stratejik istikrar ve silahsızlanma için diyaloğa açık olduğu dile getiren Putin, "Rusya'nın uluslararası ilişkilerdeki gündemi her zaman yapıcı olmuştur ve olmaya devam etmektedir. Bununla ilgilenen herkesle çok kutuplu ilişkiler geliştiriyoruz. BM, G20, BRICS, Şanghay İşbirliği Örgütü ve diğer kuruluşlarla iş birliğine özel önem gösteriyoruz. Rusya, stratejik istikrarın sağlanması, kitle imha silahlarının yayılmasını önleme politikasının sürdürülmesi ve silahların kontrolü alanındaki durumun iyileştirilmesi konularında diyaloğa açıktır. İklim krizi, yoksullukla mücadele, gıda ve enerji piyasalarında istikrarın sağlanması, uluslararası ticaret ve adil rekabet gibi hayati konularda güçlerimizi birleştirmeyi hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

SAVAŞIN SEMBOLÜ HALİNE GELDİ

Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı saldırıların ilk günlerinde Yılan Adası'nı çevreleyen Rus askerleri, adada görevli 13 Ukraynalı askere "teslim olun" çağrısı yapmıştı.

Roman Gribov isimli asker ise eline aldığı telsizle Rus askerlerine teslim olmayacaklarını ifade etmişti.

Rus askerler hiç beklemediği kadar sert bir yanıt almıştı: Küfürlü bir "Defolun gidin!"

Bunun üzerine adaya saldırıda bulunan Ruslar, 13 askeri esir almıştı.

Yılan Adası’nda yaşanan olaylar savaşın devam etmesiyle birlikte adeta Ukrayna’daki Rus işgalinin sembollerinden bir haline gelmiş, Ukrayna hükümeti bu askerlere cesaret madalyası takmakla yetinmemiş ve olay anını ölümsüzleştiren pullar basmıştı.

Haberin Devamı

Ukrayna geçtiğimiz aylarda Yılan Adası'nı kuşatan Moskva isimli savaş gemisine füze ile saldırmış ve gemi Karadeniz'in soğuk sularına gömülmüştü.

GEMİ HAKKINDA NELER BİLİNİYOR?

Moskova kruvazörü, Sovyetler Birliği döneminde, halen Ukrayna'ya ait olan ve işgal sonrası Rus birliklerinin sık sık bombaladığı ülkenin güneyindeki Mykolaiv kentinde inşa edildi.

Dünyayı umutlandıran açıklama geldi... Rusyadan Ukraynaya jest


186 metre uzunluğundaki gemi 1979'da denize indirildi, ilk adı Slava'ydı. Daha sonra adı Moskova olarak değiştirilen gemi, 2000'de Karadeniz filosunun kalbi oldu, 2020'de tadilattan geçirildi.

Kruvazör, 16 adet 700 kilometrelik menzile sahip P-1000 Vulkan tipi gemi savar füzeleri ile S-300 hava savunma sistemiyle donatıldı.

Haberin Devamı

2015'te Akdeniz'de Rus donanmasının daimi görev gücünün yönetildiği gemi, Suriye'deki Rusya'ya ait Hmeymim Hava Üssü'nün korunmasında da önemli rol oynamıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!