Dünyayı korkutan gelişme

Güncelleme Tarihi:

Dünyayı korkutan gelişme
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2013 11:01

Haberin Devamı

Bir haftadır devam eden küçük sarsıntıların ardından Avrupa'nın en büyük ve en aktif volkanı Etna dün lav püskürtmeye başladı.

İtalya'nın güneyindeki Etna Yanardağı'nın faaliyete geçmesi nedeniyle Catania Havalimanı yakınlarındaki uçuşların rotaları değiştirildi.

Etna'daki tektonik hareketlilik, son bir hafta içinde Napoli ve çevresinde en büyüğü 4.9 büyüklüğünde olan bir dizi depreme neden olmuştu.

Son günlerde faaliyete geçen bir başka volkan ise Endonezya'nın batısındaki Sinabung Yanardağı. Kuzey Sumatra eyaletindeki yanardağın, yedi kilometre yükseğe kadar kül, gaz ve kızgın kaya püskürttüğü bildirildi.

Haberin Devamı

Yetkililer, 2 bin 600 metre yüksekliğindeki Sinabung Yanardağı'nda dün gece meydana gelen dokuz patlamanın civar köylerde yaşayanlar arasında paniğe yol açtığını belirtti.

Kraterin beş kilometre çevresi, tehlike bölgesi ilan edilirken, burada yaşayan 19 bin kişi tahliye edildi.

Sunabung Yanardağı, eylül ayında faaliyete geçmiş, dönem dönem kül ve gaz püskürtmeye başlamıştı.

“Pasifik ateş çemberi” deprem ve volkan kuşağında yer alan Endonezya'da yaklaşık 129 aktif yanardağ bulunuyor.

Orta Amerika ülkelerinden El Salvador’da da önceki gün Chaparrastique yanardağı faaliyete geçti.

Volkanın gaz ve kül püskürmesi nedeniyle 2.230 metre yüksekliğindeki dağın eteğinde oturan yaklaşık 2 bin kişi tahliye edildi.

Volkan 2.5 saat süren faaliyetin ardından sustu. Ancak Devlet Başkanı Mauricio Funes, televizyondan halka yeni patlamalar olabileceği uyarısında bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!