Dünyanın konuştuğu suikast: İsrail Hamaslı Aruri’yi Beyrut’ta dronla öldürdü

Güncelleme Tarihi:

Dünyanın konuştuğu suikast: İsrail Hamaslı Aruri’yi Beyrut’ta dronla öldürdü
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2024 07:00

İsrail Başbakanı Netanyahu’nun Hamas liderlerini ölümle tehdit etmesinin ardından Hamas’ın üst düzey ismi Salih el Aruri’nin Lübnan’da İHA ile öldürülmesinin yankıları sürüyor. Aruri’nin Hizbullah’ın kalesi Dahiye’de öldürülmesinin ardından örgütten intikam yeminleri geldi.

Haberin Devamı

Beyrut’ta Hizbullah’ın kalesi olarak da bilinen, kentin dış mahallelerinden Dahiye’de gerçekleştirilen suikastın uzun bir istihbarat çalışması sonrası düzenlendiği değerlendiriliyor. Zira görüntülerde, yüksek katlı bir binanın orta katlarından birinin vurulduğu, o esnada Aruri ve öldürülen diğer altı kişinin bir toplantı halinde olduğu öğrenildi. Aruri, 7 Ekim’den bu yana İsrail’in düzenlediği saldırılarda öldürülen en üst düzey Hamas yöneticisi olarak gösterildi.

İSRAİL RESMEN ÜSTLENMEDİ

İsrail saldırıyı resmi olarak üstlenmese de suikastın arkasında olduğu şüphe götürmez bir gerçek olarak ifade ediliyor. İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari, Aruri’nin öldürülmesinin ardından yaptığı açıklamada saldırı ve savunma olarak her yerde en üst düzey hazırlık seviyesinde olduklarını vurgularken İsrail Başbakanı Netanyahu’nun sözcüsü Mark Regev de Aruri’nin uğradığı suikastın, Hizbullah’ı değil, Hamas’ı hedef aldığını belirtti. İsrail genelde bu tür saldırıları resmen üstlenmemeyi tercih eder.

Haberin Devamı

Dünyanın konuştuğu suikast: İsrail Hamaslı Aruri’yi Beyrut’ta dronla öldürdü

Dün açıklama yapan Mossad Direktörü David Barnea ise Aruri suikastinin arkasında olduklarını söylemeden, “Her Arap anne şunu bilmelidir ki, eğer oğulları 7 Ekim katliamına ortak olduysa, kendi kanı kendi ellerindedir” diye konuştu. Barnea, İsrail’in bir savaşın ortasında olduğunu belirterek, “Mossad, tıpkı 50 yıl önce olduğu gibi, 7 Ekim’in arkasındaki isimlerle hesaplaşmasını yapmak zorunda” diye konuştu.

SUİKASTLARIN İLKİ İDDİASI

2011- 2015 yılları arasında bir dönem Türkiye’de yaşayan ve Hamas’ın askeri kanadı El Kassam Tugayları’nın kurucularından biri olarak gösterilen Aruri’nin öldürülmesinin, Gazze Şeridi’ndeki savaşın genişlemesine yol açabileceği belirtilirken ABD medyasında yer alan haberlerde ise Aruri suikastı, İsrail’in Hamas’ın yöneticilerini hedef alacağı suikastlar dizisinin ilk halkası olarak işaret edildi.

NETANYAHU TEHDİT ETMİŞTİ

Haberin Devamı

Saldırıda Aruri’nin yanı sıra, Hamas’ın Kassam Tugayları komutanlarından Samir Fendi, uzun süredir Hamas ve Kassam Tugayları içerisinde çeşitli liderlik rollerinde bulunan Azzam El-Akra, Mahmud Zeki Şahin, Muhammed El-Rayes, Muhammed Başaşa, Ahmed Hammoud da öldürüldü. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, nerede olurlarsa olsunlar Hamas yöneticilerine ulaşacaklarını belirtmiş, Savunma Bakanı Yoav Gallant da Hamas yöneticilerinin artık birer ölü olduklarını öne sürmüştü.

Dünyanın konuştuğu suikast: İsrail Hamaslı Aruri’yi Beyrut’ta dronla öldürdü

Salih el Aruri’nin Ramallah’taki annesi taziyeleri kabul etti.

ÖRGÜTÜN ÜST DÜZEY İSMİYDİ

- 1966, Ramallah doğumlu olan Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Salih el-Aruri’nin çocukluk yılları 1967 yılında Batı Şeria’nın İsrail tarafından işgale uğramasının yol açtığı krizlerin ortasında geçti.

Haberin Devamı

- 1980’li yılların sonunda üniversiteden mezun olan Aruri bu dönemde Hamas’a katıldı. Hamas’ın askeri kanadı Kassam Tugayları’nın kurucularından biri oldu.

- 1990’ların başında birçok kez gözaltına alındı ​​ve 1992’de Batı Şeria’daki İzzeddin El Kassam Tugayları’nın ilk hücrelerini oluşturduğu suçlamasıyla 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 2007’de serbest bırakılsa da üç ay sonra tekrar tutuklandı.

- Aruri, 2011’de İsrailli asker Gilad Şalid’e karşılık serbest bırakılan bin 27 Filistinli mahkûmdan biriydi.

- ABD Maliye Bakanlığı 2015 yılında Aruri’yi “Küresel Terörist” listesine dahil etmiş ve hakkında bilgi paylaşılması karşılığında 5 milyon dolar para ödülü koymuştu.

Haberin Devamı

- Ankara ile Tel Aviv arasında 2016’daki ‘normalleşme’ öncesi Türkiye’den, 2017’de ise Suudi Arabistan liderliğindeki Körfez monarşilerinin baskıları sonucu Katar’dan ayrılmak durumunda kaldı. Bir süredir Lübnan’da yaşayan Aruri, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah ile yakın temas halindeydi.

- Aruri, aynı zamanda örgütün Batı Şeria lideri olarak da tanınıyordu. Özellikle 2020 yılı ve sonrasında Hamas’ın bölgede gücünü arttırmasının sebeplerinden biri olarak Aruri’nin çalışmaları gösteriliyordu.

- Ramallah’ın Arura köyünde El Cezire muhabirine konuşan Hamas yöneticisinin annesi Ayşe Aruri, oğlunu 20 yıldır görmediğini belirterek, çok üzüldüğünü ancak ‘şehadet haberini’ uzun zamandır beklediğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!