Dünya AIDS Günü’nde liderlere önemli çağrı

Güncelleme Tarihi:

Dünya AIDS Günü’nde liderlere önemli çağrı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2007 00:00

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, bu yıl "Liderlik" temasıyla yapılan "Dünya AIDS Günü" dolayısıyla hükümetlere çağrıda bulundu. AIDS’le mücadele için siyasi iradenin şart olduğunu belirten Ban Ki-mun, "AIDS hem sosyal, hem ekonomik, hem de insan hakları sorunudur" dedi.

HER yıl olduğu gibi bu yıl da "Dünya AIDS Günü"nde, toplumsal duyarlılığın oluşturulması ve hastalığın bulaşma yolları konusunda bilincin artırılması için tüm dünyada çeşitli etkinlikler düzenlendi. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, bu yıl "Liderlik" temasıyla yapılan "Dünya AIDS Günü" dolayısıyla hükümetlere çağrıda bulunarak, AIDS hastalığıyla etkin mücadele için siyasi iradenin şart olduğunu dile getirdi. Ban Ki-mun, New York St. Bartholomew Kilisesi’ndeki törende yaptığı konuşmada, AIDS’in hem sosyal, hem ekonomik, hem de insan hakları sorunu olduğunu ifade etti.

Çin’de dün düzenlenen dünya güzellik yarışmasına da "Dünya AIDS Günü" damgasını vurdu. Çin Devlet Başkanı Hu Jintao, AIDS hastalarını ziyaret ederek dayanışma mesajı verdi.

AIDS’e yakalanan hasta sayısının her yıl bir önceki yıla göre yüzde 50 arttığının tespit edildiği ABD’de ise Başkan George W. Bush da, gelecek beş yılda AIDS’i önleme programlarına 30 milyar dolar harcanacağını belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü, tarafından 20 Kasım’da açıklanan raporda, 2007 yılı itibariyle dünyada 33.2 milyon kişinin HIV virüsü taşıdığına dikkat çekilmişti.

Türkİye’de 2500 AIDS hastasI var

UNICEF
Türkiye Temsilcisi Edmond McLoughney, Türkiye’de resmi rakamlara göre 2 bin 500 kişinin AIDS’e yakalandığını ve bu vakaların daha çok büyük şehirlerde görüldüğünü söyledi. 1980’li yılların ortasından bu yana Türkiye’de AIDS görüldüğünü kaydeden McLoughney, Türkiye’de AIDS hastalarının sayısının düşük olduğunu belirtti. İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Trabzon gibi büyük ve turistik şehirlerde AIDS vakalarının ve salgınının daha fazla görüldüğüne dikkat çeken UNICEF temsilcisi, hastalığa ilişkin farkındalığın arttırılmasının, toplumların bilgilendirilmesinin ve böylece salgının önüne geçilmesinin önemini vurguladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!