Dr. Sadık Ahmet batı Trakya'da anıldı

Güncelleme Tarihi:

Dr. Sadık Ahmet batı Trakyada anıldı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2009 22:00

Dostluk Eşitlik ve Barış Partisi;nin (DEB) kurucusu Dr. Sadık Ahmet ölümünün 14. yıl dönümünde Batı Trakya'da düzenlenen törenlerle anıldı.

Haberin Devamı

Sadık Ahmet;in Gümülcine;de, Kahveci mezarlığındaki kabri başında düzenlenen törene Türkiye;den Edirne Valisi Mustafa Büyük, Batı Trakya Türkleri Derneği temsilcileri ve Gümülcine Başkonsolosu Mustafa Sarnıç katıldı.

Merhum Sadık Ahmet;in eşi Işık Ahmet ile oğlu Levent ve kızı Funda;nın yanı sıra, Azınlık milletvekilleri Çetin Mandacı ile Ahmet Hacıosman, Gümülcine ve İskeçe Seçilmiş Müftüleri İbrahim Şerif ile Ahmet Mete ve çok sayıda Batı Trakyalı Türk'ün de izlediği törende, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu;nun mesajı okundu.

Adalet ve Kalkınma Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi ve Büyük Birlik Partisi'nin de mesaj gönderdiği törende, saygı duruşunun ardından Sadık Ahmet;in yaşamı boyunca verdiği mücadelelerle ilgili konuşmalar yapıldı ve Kuran-ı Kerim okundu.

Edirne Valisi Mustafa Büyük törende yaptığı konuşmada, Sadık Ahmet;in, Batı Trakya Türklerinin önemli bir lideri olduğunu belirterek, “Bizi, Batı Trakyalı soydaşlarla bir araya getiren bu törenlerin iki komşu ülke insanının mutluluk ve zenginliği paylaşmasına, barış ve huzurun devamına vesile olmasını temenni ediyorum” dedi.

Gümülcine Başkonsolosu Sarnıç da konuşmasında, “Türkiye ile Yunanistan arasında bir dostluk köprüsü vazifesini üstlenen Azınlığın aydınlık geleceğinin, iki ülke arasında her geçen gün gelişerek güçlenen ilişkileri daha da öteye götüreceğini” söyledi.

Akşam saatlerinde Gümülcine;deki tarihi Eski Cami;de Diyanet İşleri Başkanlığı;nda görevli mevlithanlar tarafından Dr. Sadık Ahmet;in ruhuna okutulan mevlidin ardından Gümülcine;deki bir otelde Dr. Ahmet;le ilgili yemekli bir konferans düzenlendi.

SADIK AHMET

Gümülcine;nin Sirkeli köyünde doğan Dr. Sadık Ahmet, Türk Azınlığın sorunlarını uluslararası alanda duyurmak amacıyla imza kampanyası başlatmış ve yayınladığı bildirilerde, Azınlığa “Türk” olarak hitap ettiği için, Yunan mahkemelerinde yargılanarak hapis cezasına mahkum edilmişti.

Batı Trakya;da iki kez bağımsız olarak milletvekili seçilen ve 1993 yılında seçim yasasına getirilen yüzde 3;lük barajın ardından DEB'i kuran Sadık Ahmet, 24 Temmuz 1995 tarihinde Gümülcine;ye bağlı Susurköy yakınlarında otomobilinin Yunanlı bir çiftçinin kullandığı tarım aracına çarpması sonucunda hayatını kaybetmişti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!