Dizayi: PKK gerçek bir tehdit

Güncelleme Tarihi:

Dizayi: PKK gerçek bir tehdit
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2007 14:52

İsrail'de yayınlanan Jerusalem Post gazetesinde yer alan yorum haberde, Irak Kürdistan Demokratik Partisi (IKDP) Sözcüsü Safin Dizayi’nin, “Türkiye’nin kaygıları gerçek, PKK bir tehdit" dediği, “Ancak çoğu iç politika için kullanılıyor, bu bir savaş tehdidi retoriği” diye konuştuğu kaydedildi.

Haberin Devamı

Haberde Türkiye-Kuzey Irak ilişkileri değerlendirildi. Analizde, Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari’nin, Türkiye’nin sınırdaki askeri hareketliliği ile ilgili açıklamaların, Türkiye’nin Kuzey Irak’a yönelik bir müdahalesinin yakın olduğu konusundaki uluslararası kaygıları arttırdığı görüşüne yer verildi. Haberde ayrıca Zebari’nin hafta sonu Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile bir telefon görüşmesi yaparak “bu kaygılarını ilettiği”, Irak’ın PKK konusunda da görüşmek istediğini söylediği öne sürüldü.

Haberde, Irak Kürdistan Demokratik Partisi Sözcüsü Safin Dizayi’nin “Türklerin kaygıları gerçek, PKK bir tehdit” sözlerine de yer verilirken, Dizayi’nin “Ancak çoğu iç politika için kullanılıyor, bu bir savaş tehdidi retoriği” dediği ifade edildi.

Dizayi’nin Türkiye konusundaki bu şüpheciliğinin Iraklı Kürtler tarafından da kabul gördüğü savunulan haberde, “Pek çoğuna göre PKK’ya Kuzey Irak’ta saldırma tehdidi Türk ordusu için güçlü bir propaganda aracı. Türk ordusu, İslami eğilimli AKP Hükümetinde etki sağlamak istiyor” denildi.

ERBİL VALİSİ: "KÜRDİSTAN TÜRK ASKERİNE MEZAR OLUR"

Haberde, Erbil Valisi Nevzat Hadi Mavlood’un görüşlerine de yer verildi. Habere göre, Erbil Valisi, “Türk ordusunun sınır ötesi operasyon yapacağına inanmıyorum. Kaybolurlar, Kürdistan Türk askerlerine mezar olur. Ne biz (Bölgesel Kürt Yönetimi) ne de onlar PKK’yı çıkaramazlar çünkü onlar dağlarda” dedi.

İstanbul’da gazetecilik yapan Gareth Jenkins, ordunun teröre karşı sert tutum ile imajını yükseltmek ve politikada etki kazanmak istediği görüşünü savundu. Jenkins, Türkiye’nin, ABD'nin PKK konusunda hiçbir şey yapmamasındaki hayal kırıklığının da haklı olduğunu ifade etti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!