Dışişleri Sözcüsü Bilgiç: Başika'da Irak'ın bilgisi dâhilinde 2 bin 441 kişi eğitildi

Güncelleme Tarihi:

Dışişleri Sözcüsü Bilgiç: Başikada Irakın bilgisi dâhilinde 2 bin 441 kişi eğitildi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2015 13:29

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Türkiye’nin Irak makamlarının bilgisi dahilinde Başika Kampı’nda 2441 kişiyi eğittiğini ve bundan sonra da koordinasyonu en üst düzeye çıkararak bu desteğe devam edeceklerini söyledi. 

Haberin Devamı

Bağdat’la yaşanan krizin ardından haftalık basın toplantısında bilgi veren Bilgiç şunları söyledi: 

Peşmerge kuvvetlerine yönelik eğitimimiz Diyala’da devam ediyor. Bugüne kadar 2 bin 308 Peşmerge’ye eğitim desteği sağlandı. Ayrıca, IKBY makamlarına öldürücü olmayan askeri malzeme yardımında bulunduk.

Musul ulusal muhafızlarının çekirdeğini oluşturacak kuvvetlerin eğitim ise Başika Kamp’ında devam ediyor. Bugüne kadar burada 2 bin 441 personel eğitilmişti. Irak Yönetimi ve uluslararası koalisyonun bilgisi dâhilinde yapılan faaliyetlerdir. Başika’daki eğitim kampının sağlanmasına yönelik geçtiğimiz günlerde bazı tedbirler aldık. Burası DEAŞ çatışmasına çok yakın bir bölgede. Türkiye Mart 2015’ten bu yana Başika Kampı'nda eğitimlerini veriyor. Bu intikal basına biraz abartılı şekilde yansıdı. Şu an geri çekilme yok, ama intikal durdu.

ÇAVUŞOĞLU, IRAK DIŞİŞLERİ BAKANI’NI ARADI

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün akşam Irak Dışişleri Bakanı'yla bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Irak’ın toprak bütünlüğüne saygılı olduğumuzu yineledi. Faaliyetlerimizin, Irak’ın DEAŞ ile mücadelesine katkıda bulunma hedefi güttüğünü söyledi. Irak makamlarının hassasiyetleri çerçevesinde intikallerin durdurulmuş olduğunu yineledi.

DEAŞ’a karşı mücadelede verdiğimiz bu desteğe ve eğitime, Irak makamları ve IKYB ile koordineli şekilde devam edeceğiz. Bu sorunu çözerek koordinasyonu mümkün mertebe en üst düzeye çıkartacağız.

MONTRÖ’YÜ DEĞİŞTİRMEK İÇİN HAZIRLIĞIMIZ YOK

(Montrö Boğazlar Anlaşması’nın revize edileceği iddiaları üzerine) Montrö’nün nasıl değişeceğine ilişkin maddeler sözleşmeler içinde mevcut. Bu konuyla ilişkin bizim yaptığımız bir hazırlık yok. Ama tabii gelişmeleri göre her şey değerlendirilebilir.

NEBİL ARABİ’NİN SÖZLERİ ŞAHSİ GÖRÜŞLERİ

(Arap Ligi Genel Sekreteri Nebil El Arabi'nin Irak'taki eğitim kampındaki Türk Askeri varlığına ilişkin ifadeleri ile ilgili) Nebil El Arabi'nin sözlerinin, Arap Ligi içerisinde herhangi bir şekilde istişare edilmediği ve şahsi görüşlerini yansıttığı anlaşılmaktadır. Daha önce de ülkemiz aleyhine benzer ifadeler sarf etmiş olan adı geçenin, temsil ettiği örgütün görüşlerini yansıtmayan bu beyanlarının ağırlığı ve geçerliliği bulunmamaktadır.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!