Dış basın: Papa tarihi jest yaptı

Güncelleme Tarihi:

Dış basın: Papa tarihi jest yaptı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2006 10:48

Papa 16’ncı Benedikt’in Sultanahmet Camisi’nde İstanbul Müftüsü Mustafa Çağrıcı ile dua etmesi, dünya basınında geniş yankı buldu.

Haberin Devamı

Papa’nın camide dua etmesine geniş yer veren dünyanın önde gelen gazeteleri, bunun görülmemiş bir jest olduğu ve adeta ziyaretin sembolü haline geldiği değerlendirmesinde bulundu. Papa'nın Ankara'daki temasları sırasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğini destekledikleri yönündeki açıklamalarını "flaş" olarak geçen dünya basını, Katoliklerin ruhani liderinin Sultanahmet Camii'ndeki "huzur duruşunu" da flaş olarak dünyaya duyurdu.

Papa'nın her iki tutumunu da "jest" olarak niteleyen yabancı medyanın, Papa'nın bir Müslüman din adamı ile birlikte dua etmesine ilişkin haberleri şöyle:

EL PAIS: GÖRÜLMEMİŞ JEST

PAPA BARIŞ GÜVERCİNİ UÇURDU

/images/100/0x0/55ea686cf018fbb8f87defaa

Papa 16'ncı Benedikt, Türkiye ziyaretinin son gününde, Fener Rum Patriği Bartholomeos ve Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob II ile birlikte, Saint-Esprit Kilisesi’nde, şerefine düzenlenen ayine katıldı. Papa, ayinin girişinde barış güvercinleri uçurdu.


İspanyol El Pais gazetesi, Papa 16’ncı Benedikt’in Türkiye’nin ziyaretinin en şaşırtıcı sahnesinin Sultan Ahmet Camii’nde meydana geldiğini, Papa’nın “görülmemiş bir jest” yaptığını belirtti.

EL MUNDO: CAMİ’DEKİ DUA PAPA ZİYARETİNİN SEMBOLÜ

İspanya’nın büyük gazetelerinden El Mundo, Papa’nın Sultan Ahmet Camii’ne yaptığı ziyaretin Türkiye ziyaretinin “sembolü” haline geldiğini belirtirken, “Papa İslam’a yeni bir jest yaptı” ifadesini kullandı.

GUARDIAN: PAPA, MÜFTÜ İLE SAF TUTTU

İngiliz Guardian gazetesi, henüz üç ay önce Müslümanları kızdıran Papa’nın dün “İslam’ın dua etmek için en güzel yerlerinden birinde” İstanbul müftüsü ile saf tutup, dua ettiğini yazdı.

DAILY TELEGRAPH: MÜSLÜMANLARIN KALBİNİ KAZANMAYA ÇALIŞIYOR

İngiliz Daily Telegraph gazetesi Papa 16'ncı Benedikt’in tarihte bir camiyi ziyaret eden ikinci Papa olduğuna dikkat çekerek, Papa’nın Müslüman kalplerdeki buzları eritmeye çalıştığı yorumu yaptı. Haberde Papa’nın Ayasofya’da da istavroz çıkarmadığı da vurgulandı.

BARDAKOĞLU: DÜNYAYA TÜRKİYE İMAJI HAKKINDA ÇOK İYİ BİR MESAJ ÇIKTI

Papa 16'ncı Benedikt'in Türkiye gezisini değerlendiren Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, “Papa’nın Türkiye’ye yaptığı ziyareti ben çok olumlu bir adım olarak görüyorum. Dünyaya, Türkiye imajı hakkında çok iyi bir mesaj çıktı” dedi. Dün gece Rize’ye gelen Bardakoğlu, bu sabah Rize Müftülüğü’nü ziyaret ederek Müftü Zeki Sayar ile görüştü. İlçe müftüleri ile de kısa bir toplantı yapan Bardakoğlu, ardından Rize Belediyesi’ne geçerek Belediye Başkanı Halil Bakırcı’yı ziyaret etti. Bardakoğlu, Papa'nın gezisiyle ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

“Papa’nın Türkiye’ye yaptığı ziyareti ben çok olumlu bir adım olarak görüyorum. Dünyaya, Türkiye imajı hakkında çok iyi bir mesaj çıktı. Dünya gördü ki Türkiye, gerçekten medeni her insanla oturup medeni bir şekilde konuşabilen, misafirlerini ağırlayabilen, gerekli güvenlik tedbirleri içerisinde ona konuksever davranabilen, inandığını düşündüğünü söyleyebilen, çağdaş bir ülkedir. Tarihi ve insani güzellikleri vardır. Hem tarihi, hem insani güzellikleri, hem milli, hem de manevi güzellikleri sergilemiş olduk. Bu açıdan tüm dünyada olumlu bir Türkiye imajı ortaya çıktı. Ülkemize yapılan son ziyaret, ülkemizin dünyaya tanıtımı ve bizim bu güzelliklerimizin, bu olgunluğumuzun Dünya tarafından tanınması açısından vesile olmuştur. Bu tür vesilelerin ve bizim tanınmamızın daima hayrımıza olacağını düşünüyorum.” ((DHA)

INDEPENDENT: PAPA TÜRKİYE GEZİSİNİ CAMİ ZİYARETİYLE TAMAMLADI


Independent gazetesi, tarihte ikince kez bir Papa’nın bir camiyi ziyaret ettiğini hatırlatarak, “tarihin en felaket Papa ziyareti olma potansiyeli taşıyan” bir gezinin iyi bir finalle sonlandığı değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

THE TIMES: TARİHSEL JEST

“Papa, Müslümanlarla barışma kampanyasını bir adım daha ileriye götürdü” yorumunu yapan İngiliz The Times gazetesi ise, Papa’nın “tarihsel jesti”nin büyük tepki yaratan Almanya’daki konuşmasından sonra, Müslümanları kucaklama isteğini” yansıttığını yazdı.

Haberin Devamı

ECONOMIST: BEKLENTİLER GERÇEKLEŞMEDİ

Diğer İngiliz yayın organı Economist, Papa 16. Benedik'in Türkiye ziyareti ile ilgili de kapsamlı yorumlara yer verdi.  Bunlardan birinde, Papa'nın ziyareti öncesinde yapılan karamsar yorumlar hatırlatılıyor, ancak beklentilerin gerçekleşmediği belirtildi. Economist, "Papa'nın, ülkenin dini ve siyasi liderleri ile görüşmeleri ardından, herkes derin bir nefes aldı. Türkiye'nin ılımlı İslamcı Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Papa ile havaalanında görüşmeye son anda ikna olarak, krizlerin eşiğinden dönme yeteneğini bir kez daha sergiledi" ifadesine yer verdi.

LE MONDE: PAPALIK DİPLOMASİSİ

Fransız Le Monde gazetesi, “Papalık diplomasisi” başlıklı başyazısında Almanya’daki konuşmasının yarattığı polemiğin Papa’yı Türkiye’nin AB üyeliğini başka bir bakış ile değerlendirmeye ittiğini yazdı.

Haberin Devamı

LE FIGARO: MEKKE’YE DÖNEREK TARTIŞMAYA SON VERDİ

Fransız Le Figaro gazetesi, Papa’nın bir cami ziyaret eden ikinci papa olduğuna, Mekke’ye dönerek dua ettiğine dikkat çekti. Gazete, Papa’nın böylece Almanya’daki konuşmasının yarattığı tartışmaya son verdiği yorumunu yaptı.

NYT: ÖFKE DALGASINI YARATAN PAPA CAMİDE SESSİZCE DUA ETTİ

Amerikan The New York Times gazetesi, “İki ay önce Müslümanlar arasında bir öfke dalgasını yaratan Papa 16’ncı Benedikt perşembe günü dünyanın en önemli camilerinden birinde bir Müslüman din adamının yanında, yüzü Mekke’ye dönük olarak sessizce dua ediyordu” diye yazdı.

WASHINGTON POST: MEKKE’YE DÖNÜP DUA ETTİ

Washington Post gazetesi, Papa 16’ncı Benedikt’in İstanbul Müftüsü Mustafa Çağrıcı ile birlikte Sultanahmet Camisi’nde yüzünü Mekke’ye dönerek dua ettiğini yazdı. Gazete, “dünyanın en ünlü camilerinden biri” olarak nitelendirdiği Sultanahmet’e girerken Papa’nın ayakkabılarını çıkardığına dikkat çekti. Haberde Papa’nın İstanbul müftüsüne dua için teşekkür ettiğini de vurguladı.

WASHINGTON TIMES: PAPA TÜRK CAMİSİNDE DUA ETTİ

Muhafazakar yayınlarıyla tanınan Washington Times gazetesi diğer gazetelere göre daha kısa kullandığı haberde Papa’nın bir Türk camisinde dua ettiğini belirtti. Haberde Vatikan yetkililerinin cami ziyaretini “ileriye dönük kesinlikle büyük bir adım” şeklinde nitelendirdiği bildirildi.

Haberin Devamı

YUNAN KATHİMERİNİ: 180 DERECELİK DÖNÜŞ

Papa 16. Benediktus'un Türkiye'nin AB üyeliğine ilişkin açıklamaları, Yunan basını tarafından, “Görülmeye değer nitelikte, devasa siyasi önemi olan, 180 derecelik dönüş” olarak yorumlandı.

Kathimerini gazetesinde Yorgo Delastik imzasıyla yer alan köşe yazısında, Papanın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesi sırasında Türkiye'ye verdiği AB desteğinin Vatikan tarafından da doğrulandığı belirtildi.

Papanın, bu açıklamalarıyla, “Türkiye lehine görülmeye değer nitelikte, siyasi önemi olan, 180 derecelik bir dönüş yaptığı” belirtilen yazıda, 16. Benediktus'un, “Gerek tarihi, gerekse kültürel anlamda Türkiye'nin Avrupa ile çok az ortak yanı var” şeklindeki açıklamalarının üzerinden yalnızca iki yıl geçtiğine dikkat çekildi.

Haberin Devamı

16. Benediktus'un, “Türkiye her zaman başka bir kıtayı temsil ediyor ve Avrupa ile tezat oluşturuyordu. Bizans ile savaşlar oldu. İstanbul'un 1453'deki fethi ile Viyana-Avusturya tehdidini hatırlayın” ifadelerini kullanan taraf olduğu belirtilen yazıda, “Tam anlamıyla bir yön değiştirmenin aşikar olduğu” yorumu yapıldı.

Papanın açıklamalarının siyasi etkilerinin, sadece Türkiye lehindeki değişikliğe dikkat edecek az sayıdaki inananı kapsayan, sayıları bir milyarı aşkın Katolikler üzerinde olmayacağı vurgulanan yazıda, esas önemli noktanın, söz konusu açıklamaların Avrupa'nın hristiyan demokrat ve merkez sağ görüşlü partileri ile Türkiye'nin AB üyeliğine olumsuz yaklaşanların üzerindeki etkisi olduğu vurgulandı.

Yazıda, “Alman olduğu unutulmaması gereken Papanın yeni tutumunun, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in seçim öncesindeki Türkiye karşıtı tutumundan kademeli olarak vazgeçmesiyle ortak tarafları olduğu” görüşü dile getirildi.

Yazıda, bu çerçevede çıkartılabilecek sonucun, “Papanın Türkiye'nin üyeliğine ilişkin görüşünde değişimin dini değil de siyasi ve ekonomik gerekçeleri olduğu” da belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!